- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 10.-11. Vady mouky
10.-11. Vady mouky
Vady mouky
Vznikají:
• při použití znečištěného obilí
• špatným uskladněním mouky
Špatná barva
• mouka nevhodná pro výrobu cukrářských výrobků
Špatná vůně
• ztuchlá - při skladování ve vlhku a napadení plísněmi
• žluklá - skladování při teplotě vyšší než 20° C
• cizí pachy - skladování s aromatickými nebo zapáchajícími látkami
Špatná chuť
• kyselá a žluklá - při skladování v teple
• plesnivá - uložení ve vlhku
Živočišní škůdci
- způsobují:
• znehodnocení mouky, ztráty na kvalitě
• ztráty na hmotnosti
- moučný mol, roztoč moučný, potemník moučný, zavíječ moučný
- mouku mohou trusem znečišťovat i myši
Prevence:
• pořádek a čistota ve skladech
• omezovat vhodnými prostředky výskyt škůdců
• prosévání mouky před použitím
!!! Žádná mouka s nevhodnými vlastnostmi nesmí být použita k výrobě!!!