- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 8. Druhy mouky
8. Druhy mouky
Druhy mouky
1) TRŽNÍ DRUHY MOUKY
• Pšeničná mouka
- hladká - světlá, polosvětlá, chlebová, pekařská speciál
- polohrubá - výběrová, světlá
- hrubá - Zlatý klas
- celozrnná - jemná, hrubá, Graham
- instantní
- opracovaná pšeničná mouka, ve vodě mazovatí - suspenze, ta se
nanáší na vyhřívané otáčející se válce, kde se usuší, seškrábe a pak rozemele
- používá se na přípravu směsí k výrobě pálené hmoty, k přípravě odpalovaného těsta na ovocné knedlíky
• Žitná mouka
- výražková
- chlebová
- tmavá celozrnná (jemná, hrubá)
2) MOUKY PODLE STUPNĚ VYMLETÍ
• Nízkovymleté (bílé)
- obsahují hlavně škrob, bílkoviny
- obsah výživově cenných látek je malý
- jsou lahodnější, lépe stravitelné, výrobky z nich mají lepší vzhled
- v cukrářské výrobě převládají
• Vysokovymleté (tmavé) a celozrnné
- obsahují více obalových vrstev a tím i bílkovin, tuků, vitamínů, minerálních látek a vlákniny
- mají nízkou energetickou hodnotu
- pro cukrářskou výrobu se nehodí