6.-7.Výroba mouky

Výroba mouky - v průmyslových mlýnech - pro cukrářskou výrobu se používá výhradně pšeničná mouka Výroba mouky FÁZE: 1) Čištění obilí - z obilného zrna se odstraní prach, nečistoty - používají se speciální stroje - zrno se zbaví klíčků (zárodků) 2) Mletí (šrotování) - zrno je ve válcích rozemleto - šrot - šrot se prosévá na sítech - dle velikosti sít – krupice, krupičky, druhy mouky - zbylý šrot - přepad - se znovu rozemílá a prosévá - u pšenice se opakované mletí provádí 7-8 x - zbudou otruby - krmivo 3) Luštění - další jemnější mletí na hladkých válcích – krupice, krupičky 4) Vymílání - konečná fáze mletí mouky 5) Třídění a expedice - mouky se balí do pytlů nebo sáčků