- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 6.-7.Výroba mouky
6.-7.Výroba mouky
Výroba mouky
- v průmyslových mlýnech
- pro cukrářskou výrobu se používá výhradně pšeničná mouka
Výroba mouky
FÁZE:
1) Čištění obilí
- z obilného zrna se odstraní prach, nečistoty
- používají se speciální stroje
- zrno se zbaví klíčků (zárodků)
2) Mletí (šrotování)
- zrno je ve válcích rozemleto - šrot
- šrot se prosévá na sítech
- dle velikosti sít – krupice, krupičky, druhy mouky
- zbylý šrot - přepad - se znovu rozemílá a prosévá
- u pšenice se opakované mletí provádí 7-8 x
- zbudou otruby - krmivo
3) Luštění
- další jemnější mletí na hladkých válcích – krupice, krupičky
4) Vymílání
- konečná fáze mletí mouky
5) Třídění a expedice
- mouky se balí do pytlů nebo sáčků