- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 5. Zpracování a použití obilí
5. Zpracování a použití obilí
Zpracování obilí
1. Sklizeň = žně – červenec, srpen
2. Posklizňová úprava:
- úprava vlhkosti zrna - sušením v sušárnách
na 14 - 15 % vody
3. Skladování
- v obilních silech – dodržování přísných podmínek - vlhkost a teplota vzduchu
4. Potravinářské závody na zpracování zrna
- na jedlé výrobky- mlýny, krupárny, škrobárny, pivovary, lihovary
Použití obilí
Pšenice
- výroba krup, krupice, krupiček, mouky, pšeničného škrobu
- klíčky používány ve farmaceutickém průmyslu – krémy, oleje
Žito
- výroba chlebové mouky, pražené žitné kávy –cikorka
- v lihovarech - žitné pálenky a likéry
- žitné klasy infikované parazitní houbou námelem – tvrdý útvar - se používají ve farmacii – léčiva
Ječmen
- zpracovává se na kroupy, krupky, mouky,
pivovarský sladu
Oves
- výroba ovesných vloček, rýže, krupice a mouky Kukuřice
- příprava krupice -křupky
- zdrojem kvalitního škrobu, olej
Proso
- upravují se z něho jáhly (oloupané proso)
Rýže
- pro přípravu jídel
- výroba škrobu, lihu
Pohanka
- zpracovává se na mouku, kroupy, krupici
KUSKUS
- spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa
- kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vařící vodou nebo vařícím pokrmem