5. Zpracování a použití obilí

Zpracování obilí 1. Sklizeň = žně – červenec, srpen 2. Posklizňová úprava: - úprava vlhkosti zrna - sušením v sušárnách na 14 - 15 % vody 3. Skladování - v obilních silech – dodržování přísných podmínek - vlhkost a teplota vzduchu 4. Potravinářské závody na zpracování zrna - na jedlé výrobky- mlýny, krupárny, škrobárny, pivovary, lihovary Použití obilí Pšenice - výroba krup, krupice, krupiček, mouky, pšeničného škrobu - klíčky používány ve farmaceutickém průmyslu – krémy, oleje Žito - výroba chlebové mouky, pražené žitné kávy –cikorka - v lihovarech - žitné pálenky a likéry - žitné klasy infikované parazitní houbou námelem – tvrdý útvar - se používají ve farmacii – léčiva Ječmen - zpracovává se na kroupy, krupky, mouky, pivovarský sladu Oves - výroba ovesných vloček, rýže, krupice a mouky Kukuřice - příprava krupice -křupky - zdrojem kvalitního škrobu, olej Proso - upravují se z něho jáhly (oloupané proso) Rýže - pro přípravu jídel - výroba škrobu, lihu Pohanka - zpracovává se na mouku, kroupy, krupici KUSKUS - spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa - kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vařící vodou nebo vařícím pokrmem