- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 4. Obilné zrno
4. Obilné zrno
Stavba a složení obilného zrna
Tři hlavní části:
Obalové vrstvy – otruby
Klíček – zárodek
Moučné jádro – endosperm
1) Obalové vrstvy
- obsahují vlákninu, min. látky, vitamíny B
- chrání zrno před vysycháním
- před mletím se odstraňují jako otruby
2) Klíček
- zárodek budoucí rostliny
- obsahuje tuky, bílkoviny, enzymy, vitamíny, růstové hormony, min. látky
- před mletím se odstraňuje
3) Moučné jádro (endosperm)
- osahuje škrob a bílkoviny (lepek) - ovlivňují jakost mouky
Lepek - je obilná bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu
- alergie na lepek – bezlepková dieta!!
- nemoc se nazývá celiakie