3.Druhy obilnin

Obiloviny - pšenice, žito, ječmen, oves – obsahují lepek = bílkovina v mouce - kukuřice, pohanka, čirok, proso, rýže – neobsahují lepek - základní potravina Druhy obilovin a použití ve stravování Pšenice - nejdůležitější surovina pro výrobu chleba, nejrozšířenější - vyrábí se z ní mouka na pšeničný chléb, pekařské a trvanlivé pečivo a cukrářské pečivo Žito - žitná mouka je bohatá na živiny – minerální látky a vitamíny, má ze všech obilovin nejméně kalorií - je také hlavní surovinou k přípravě perníků - k výrobě chleba a pečiva se používá směs žitné a pšeničné mouky - žita se také vyrábí líh, škrob a káva, která se připravuje pražením žitného zrna. Ječmen - z ječmene se získávají se kroupy, mouka a vločky, dále ječná káva, slad a sladové výtažky. Oves Oves se zpracovává na ovesnou rýži a výrobky pro dětskou výživu – ovesné vločky, krmný ječmen. Květenství se nazývá lata. Proso - k přípravě různých pokrmů (jáhly) a ke krmným účelům Pohanka - semena - trojboké nažky, hnědá slupka - příprava kaší, zavářka do polévky a speciálního druhu chleba Kukuřice - ke krmným účelům – na zelené krmení, siláž - kukuřičná mouka, kukuřičný škrob Maizena,kukuřičné vločky – cornflakes, pražená kukuřice Rýže - v Indii, Japonsku, Thajsku, Jižní Americe - k růstu potřebuje mnoho vody – bahenní rostlina. - rýžový škrob, mouka, alkoholické nápoje - pálenka (arak), víno (saké).