- materiály pro žáky
- třída 2.C
- SUC (2.C)
- 3.Druhy obilnin
3.Druhy obilnin
Obiloviny
- pšenice, žito, ječmen, oves – obsahují lepek = bílkovina v mouce
- kukuřice, pohanka, čirok, proso, rýže – neobsahují lepek
- základní potravina
Druhy obilovin a použití ve stravování
Pšenice
- nejdůležitější surovina pro výrobu chleba, nejrozšířenější
- vyrábí se z ní mouka na pšeničný chléb, pekařské a trvanlivé pečivo a cukrářské pečivo
Žito
- žitná mouka je bohatá na živiny – minerální látky a vitamíny, má ze všech obilovin nejméně kalorií
- je také hlavní surovinou k přípravě perníků
- k výrobě chleba a pečiva se používá směs žitné a pšeničné mouky
- žita se také vyrábí líh, škrob a káva, která se připravuje pražením žitného zrna.
Ječmen
- z ječmene se získávají se kroupy, mouka a vločky, dále ječná káva, slad a sladové výtažky.
Oves
Oves se zpracovává na ovesnou rýži a výrobky pro dětskou výživu – ovesné vločky, krmný ječmen. Květenství se nazývá lata.
Proso
- k přípravě různých pokrmů (jáhly) a ke krmným účelům
Pohanka
- semena - trojboké nažky, hnědá slupka
- příprava kaší, zavářka do polévky a speciálního druhu chleba
Kukuřice
- ke krmným účelům – na zelené krmení, siláž
- kukuřičná mouka, kukuřičný škrob Maizena,kukuřičné vločky – cornflakes, pražená kukuřice
Rýže
- v Indii, Japonsku, Thajsku, Jižní Americe
- k růstu potřebuje mnoho vody – bahenní rostlina.
- rýžový škrob, mouka, alkoholické nápoje - pálenka (arak), víno (saké).