23. - 24. Ohřívače

Zařízení pro uchování pokrmů a nápojů za tepla - udržují jídlo v průběhu čekací doby (před a během expedice) 2-3h v žádoucí teplotě - dále kromě teploty se musí uchovat vzhled,chuť a energetická hodnota - jídlo, omáčky, moučná jídla nemohou být ohřívána nasucho - vysoušely by se a ztratily by chuť a vzhled Jedná se o zařízení: - ohřívací vany, hrncový pařák - vodní lázeň - ohřívací stoličky - výdejní ohřívací stoly Ohřívací vany - v malých provozovnách, naplní sevodou a jsou na sporáku Hrncový pařák - dvě nádoby dolní meziprostor s vodou, vnitřní nádoba děrované dno Ohřívací stoličky na polévky - elektrické nebo plynové Ohřívací stoly a skříně - režony - ohřívají např. porcelánové nádobí před výdejem jídla a krátkodobě i některé pokrmy Další zařízení - vodní lázně, ohřívací stoly a ohřívače uzenin, parní,plynovéneboelektrické výdejní stoly, vyhřívané pojízdné výdejní vozíky, ohřevné kotlíky, zásobníky na talíře a přepravu jídel Na hotové teplé pokrmy se nejvíce používá vlhké teplo. Zařízení: - Termoporty, termosy - Výrobník horké vody - Kombinované stroje pro přípravu kávy, čaje a výdeje horké vody a páry Termoporty - nádoby s dvojitou stěnou s tepelnou izolací k přepravě hotových teplých pokrmů a nápojů