- materiály pro žáky
- třída 1.K
- ZAK (1.K)
- 23. - 24. Ohřívače
23. - 24. Ohřívače
Zařízení pro uchování pokrmů a nápojů za tepla
- udržují jídlo v průběhu čekací doby (před a během expedice) 2-3h v žádoucí teplotě
- dále kromě teploty se musí uchovat vzhled,chuť a energetická hodnota
- jídlo, omáčky, moučná jídla nemohou být ohřívána nasucho - vysoušely by se a ztratily by chuť a vzhled
Jedná se o zařízení:
- ohřívací vany, hrncový pařák
- vodní lázeň
- ohřívací stoličky
- výdejní ohřívací stoly
Ohřívací vany - v malých provozovnách, naplní sevodou a jsou na sporáku
Hrncový pařák - dvě nádoby dolní meziprostor s vodou, vnitřní nádoba děrované dno
Ohřívací stoličky na polévky - elektrické nebo plynové
Ohřívací stoly a skříně - režony - ohřívají např. porcelánové nádobí před výdejem jídla
a krátkodobě i některé pokrmy
Další zařízení - vodní lázně, ohřívací stoly a ohřívače uzenin, parní,plynovéneboelektrické výdejní stoly,
vyhřívané pojízdné výdejní vozíky, ohřevné kotlíky, zásobníky na talíře a přepravu jídel
Na hotové teplé pokrmy se nejvíce používá vlhké teplo.
Zařízení:
- Termoporty, termosy
- Výrobník horké vody
- Kombinované stroje pro přípravu kávy, čaje a výdeje horké vody a páry
Termoporty - nádoby s dvojitou stěnou s tepelnou izolací k přepravě hotových teplých pokrmů a nápojů