13 14 Druhy vlivů a jejich důsledky

Vlivy působící na zboží Mechanické vlivy - tlaky a nárazy - rozbití, rozsypání, rozlití zboží - šetrná manipulace, vhodné obaly, křehké zboží nevrstvit Klimatické vlivy - teplota, vlhkost, světelné záření a prašnost • Stoupající teplota - rozmrazení potravin, podporuje zrání, klíčení • Při vysychání vlhkosti – úbytek hmotnosti: tvrdnutí chleba • Při vyšší vlhkosti – zboží pohlcuje vodu - sůl, cukr moučka, sušené mléko • Světelné záření – např. tuky žluknou • Prašnost - znehodnocuje se vzhled Biologické vlivy • vliv škůdců rostlinných – bakterie, kvasinky, plísně – hnití a kvašení • živočišný škůdci - hlodavci, hmyz, roztoči, ptáci Nejúčinnější ochranou zboží před škůdci je kombinace prevence (předcházení škod) s cílenou represí (ničení škůdců) Zásady prevence: • Ve skladu čistota a pořádek = SANITACE • Zamezit přístup živočišným škůdcům • Správně větrat • Kontrolovat zboží při příjmu, před uskladněním Represe škůdců: • Dezinfekce - likvidace plísní • Deratizace - hubení hlodavců – pasti, otrávené návnady - na misku ne na podlahu • Dezinsekce - hubení hmyzu – moli, roztoči, mušky, mravenci, ryběnky