- materiály pro žáky
- třída 1.P
- ZBO (1.P)
- 13 14 Druhy vlivů a jejich důsledky
13 14 Druhy vlivů a jejich důsledky
Vlivy působící na zboží
Mechanické vlivy
- tlaky a nárazy - rozbití, rozsypání, rozlití zboží
- šetrná manipulace, vhodné obaly, křehké zboží nevrstvit
Klimatické vlivy
- teplota, vlhkost, světelné záření a prašnost
• Stoupající teplota - rozmrazení potravin, podporuje zrání, klíčení
• Při vysychání vlhkosti – úbytek hmotnosti: tvrdnutí chleba
• Při vyšší vlhkosti – zboží pohlcuje vodu - sůl, cukr moučka, sušené mléko
• Světelné záření – např. tuky žluknou
• Prašnost - znehodnocuje se vzhled
Biologické vlivy
• vliv škůdců rostlinných – bakterie, kvasinky, plísně – hnití a kvašení
• živočišný škůdci - hlodavci, hmyz, roztoči, ptáci
Nejúčinnější ochranou zboží před škůdci je kombinace prevence (předcházení škod) s cílenou represí (ničení škůdců)
Zásady prevence:
• Ve skladu čistota a pořádek = SANITACE
• Zamezit přístup živočišným škůdcům
• Správně větrat
• Kontrolovat zboží při příjmu, před uskladněním
Represe škůdců:
• Dezinfekce - likvidace plísní
• Deratizace - hubení hlodavců – pasti, otrávené návnady - na misku ne na podlahu
• Dezinsekce - hubení hmyzu – moli, roztoči, mušky, mravenci, ryběnky