- materiály pro žáky
- třída 3.F
- POF (3.F)
- 13.-14.Různé diety
13.-14.Různé diety
Základní diety
Tekutá - po operacích dutiny ústní
Kašovitá – po operacích žaludku
Šetřící – při poruchách trávení, vaření, dušení bez tuku
Racionální –pro dlouhodobě hospitalizované
S omezením tuku – žlučníková– podobná dietě šetřící
Bílkovinná bezezbytková– při průjmech – víc bílkovin, né mléko, né zelenina a ovoce
Nízkobílkovinná– při onemocnění ledvin – bez soli
Nízkocholesterová– omezení cukrů a tuků
Redukční – odtučňovací– pro otylé a diabetiky – odvažování chleba i příkrmů, bez cukrů, omezit tuky
Diabetická– sladit umělými sladidly
Neslaná – choroby srdce, otoky, vysoký krevní tlak
Výživná strava– nemocní mají nabýt zvýšit svou hmotnost, nabýt síly po operaci
Strava batolat – do tří let – strava měkká, pestrá
Strava větších dětí– běžná oblíbená jídla