13.-14.Různé diety

Základní diety Tekutá - po operacích dutiny ústní Kašovitá – po operacích žaludku Šetřící – při poruchách trávení, vaření, dušení bez tuku Racionální –pro dlouhodobě hospitalizované S omezením tuku – žlučníková– podobná dietě šetřící Bílkovinná bezezbytková– při průjmech – víc bílkovin, né mléko, né zelenina a ovoce Nízkobílkovinná– při onemocnění ledvin – bez soli Nízkocholesterová– omezení cukrů a tuků Redukční – odtučňovací– pro otylé a diabetiky – odvažování chleba i příkrmů, bez cukrů, omezit tuky Diabetická– sladit umělými sladidly Neslaná – choroby srdce, otoky, vysoký krevní tlak Výživná strava– nemocní mají nabýt zvýšit svou hmotnost, nabýt síly po operaci Strava batolat – do tří let – strava měkká, pestrá Strava větších dětí– běžná oblíbená jídla