- materiály pro žáky
- třída 3.F
- POF (3.F)
- 12.Diety
12.Diety
Nesprávné stravovací návyky
Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě - anorexie a bulimie
Nadbytečný přívod potravin má za - následek otylost - riziko infarktu, vysoký krevní tlak, křečové žíly, , ke žlučovým kamenům, onemocněním kloubů, zvýšenou únavu, neobratnost
DIETY
- podle zdravotního stavu člověka
- léčebná výživa – součást léčebného procesu
- většina je stanovena lékařem
Léčebného účinku dosahujeme:
- změnou množství stravy – pokles, vzestup hmotnosti
- změnou poměru základních živin – snížení tuků
- výběrem potravin – omezení určitých potravin
- technologickou úpravou stravy – potravinu meleme, krájíme, mixujeme, šetrně vaříme