- materiály pro žáky
- třída 3.F
- POF (3.F)
- 10.Stravovací návyky
10.Stravovací návyky
Stravovací návyky
Racionální výživa (racio – rozum)
- řídí se rozumem
- optimální množství základních živin, minerálních látek, vitamínů
- nepřesolené pokrmy, málo tuků a cukrů
- dostatek tekutin
- význam: k prevenci řady chronických chorob a k posilování zdraví
Hlavní zásady racionální výživy
- příjem stravy odpovídá energetickému výdeji
- správné množství základních živin, vitamínů, minerálních látek
- šetrná příprava stravy
- 3-5 jídel denně
- kultura prostředí, vzhled pokrmu, jíst v klidu, menší sousta a každé dobře rozžvýkat
Udržovat tělesnou hmotnost na optimální hodnotě
– BMI v rozmezí 20 až 25
- BMI je tzv. Body Mass Index
BMI = tělesná váha (kg) / tělesná výška2 (m)
BMI < 20 = podváha
BMI20 až 25 = ideální stav
BMI25 až 30 = mírná nadváha
BMI30 až 40 = obezita
BMI více než 40 = těžká obezita