- materiály pro žáky
- třída 3.F
- POF (3.F)
- 7.Nadbytek bílkovin ve stravě
7.Nadbytek bílkovin ve stravě
Nadbytek živin ve stravě
Správný poměr živin je 50:30:20 – cukry, tuky bílkoviny
- bílkoviny - optimální 2g / 1 kg váhy /den
- sacharidy- optimální 4 – 8 g / 1kg /den
- tuky - optimální 60 – 90 gramů denně
Nadbytek bílkovin
- není škodlivé, je zbytečný
- bílkoviny se neukládají do zásoby
Nadbytek sacharidů
- je škodlivý
- sacharidy se mění v tuk
- podporují výskyt zubního kazu
Nadbytek tuku
= obezita, arterioskleróza
Nadbytek sacharidů a tuků = civilizační choroby
- infarkt, hypertenze, diabetes, revma, zácpa, deprese, obezita, rakovina, alkoholismus