5.-6.Makrobiotická strava

Makrobiotická strava - MAKROBIOTIKA - klade důraz na konzumaci celozrnné stravy, čerstvé zeleniny, luštěnin a obilnin - maso a živočišné bílkoviny jednou za týden - nepoužívá ale dráždivá a ostrá koření, alkohol, káva Charakteristika • Název pochází z řeckého jazyka – Makros – velký, dlouhý; Bios – život • Ze stravy se zcela vylučuje mléko, ovoce pocházející z jiného klimatického pásma. • Příjem nápojů je omezen na minimum. Makrobiotiky rozdělujeme dle podnebního pásma 1. Žijící ve vnitrozemí - hlavní součástí stravy jsou celozrnné obilniny – ve formě neopracovaných zrn, zelenina, luštěniny, semena – ořechy, slunečnice, dýně, len, sezam, ovoce, maso ryb a mořských živočichů, drůbeže, vejce - tekutiny – pramenitá voda, bylinné čaje, obilninové kávy 2. Žijící v přímořských oblastech - mořské řasy, mořští živočichové, ovoce a zelenina rostoucí v jejich podnebí Makrobiotici nekonzumují - drogy a chemické prostředky - alkohol - jednoduché cukry, umělá sladidla - bílou mouku - u nás tropické ovoce - maso savců a masožravců