- materiály pro žáky
- třída 3.F
- POF (3.F)
- 5.-6.Makrobiotická strava
5.-6.Makrobiotická strava
Makrobiotická strava - MAKROBIOTIKA
- klade důraz na konzumaci celozrnné stravy, čerstvé zeleniny, luštěnin a obilnin
- maso a živočišné bílkoviny jednou za týden
- nepoužívá ale dráždivá a ostrá koření, alkohol, káva
Charakteristika
• Název pochází z řeckého jazyka – Makros – velký, dlouhý; Bios – život
• Ze stravy se zcela vylučuje mléko, ovoce pocházející z jiného klimatického pásma.
• Příjem nápojů je omezen na minimum.
Makrobiotiky rozdělujeme dle podnebního pásma
1. Žijící ve vnitrozemí
- hlavní součástí stravy jsou celozrnné obilniny – ve formě neopracovaných zrn, zelenina, luštěniny, semena – ořechy, slunečnice, dýně, len, sezam, ovoce, maso ryb a mořských živočichů, drůbeže, vejce
- tekutiny – pramenitá voda, bylinné čaje, obilninové kávy
2. Žijící v přímořských oblastech
- mořské řasy, mořští živočichové, ovoce a zelenina rostoucí v jejich podnebí
Makrobiotici nekonzumují
- drogy a chemické prostředky
- alkohol
- jednoduché cukry, umělá sladidla
- bílou mouku
- u nás tropické ovoce
- maso savců a masožravců