17. - 18. Sporáky

Sporáky - patří k základním zařízením teplé kuchyně - slouží ke zpracování potravin vařením, dušením, smažením a pečením Podle druhu energie, kterou využívají k otopu, rozlišujeme sporáky uhelné, plynové a elektrické. U většiny se využívá kombinace elektřiny a plynu. Sporáky podle konstrukce rozlišujeme: - stolové (základ teplé kuchyně) - stavebnicové (nejrozšířenější) Plynový sporák Ve stolovém nebo stavebnicovém provedení je možno jej kombinovat s dalším zařízením. stavebnicové sporáky lépe využívají plochy výrobního střediska. Plynové hořáky otevřené se využívají pro rychlé tepelné zpracování potravin. Plynové hořáky kryté litinovými pláty jsou vhodné pro pomalé vaření a dušení. V dolní části sporáku jsou pečící trouby s podélnými hořáky. Velikost hořáků na sporáku se volí podle požadavku na jejich tepelný výkon. Zapalování hořáků je zajištěno stálým plamínkem nebo piezoelektricky. Každý hořák je jištěn tepelnou pojistkou, která při zhasnutí hořáku (stálého plamínku)přeruší dodávku plynu. Další spuštění hořáku je možné až po uvedení tepelné pojistky do provozního stavu. Takový systém regulace přívodu plynu zabraňuje možnosti úniku plynu do prostředí, a tím i možnému nebezpečí výbuchu nebo otrávení obsluhy. Od plamene k indukci Konvektomaty, šokové zchlazovače a zmrazovače, různé druhy grilů, vařiče těstovin - každé z těchto zařízení má svá specifika. Univerzální zařízení, bez nichž se téměř žádný kuchyňský provoz neobejde jsou varná pole, která mohou být součástí sporáku nebo samostatně. Varná pole rozlišujeme plynová a elektrická Další používaná zařízení jsou pece na pizzu. Pece rozlišujeme: zděné, troubové plynové nebo elektrické, kontinuální pásové. Šebelová,M., Zařízení závodů (zákl. výpis) ...dále informace na následujícím odkazu