56.-57. Přírodní a syntetická barviva

Přírodní a syntetická barviva - dodávají potravinám jejich charakteristickou barvu - zlepšení estetického vzhledu výrobku Přírodní barviva - živočišného nebo rostlinného původu Karotenoidy – dodávají žlutou a oranžovou barvu E160 Kurkumin – žlutá až oranžová barva E100 Košenila – karmín – červená barva E120 Chlorofylová barviva – zelené barvivo E141 Syntetická barviva - levnější, stálejší a používanější - výroba z vysoce přečištěných ropných produktů - musí být zdravotně nezávadná, mohou způsobit alergie Žluť SY - (E110) - žluté až oranžové barvivo Azorubin (E122) - syntetické červené barvivo – v pudingu, dortovém želé, v limonádách, bonbonech Amarant (E123) - modročervené barvy, ve zmrzlinách, džemech, želé Hněď FK(E154) - hnědé barvivo, které se nachází hlavně v čokoládě Čerň BN (E151) - černé barvivo, ve sladkostech a alkoholických nápojích, v perníku. Látka je zakázaná v USA i Kanadě. Patentní modř (E131) - modrozelené barvivo, v sladkostech, v USA, Austrálii a Norsku je jeho použití zakázáno