- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 56.-57. Přírodní a syntetická barviva
56.-57. Přírodní a syntetická barviva
Přírodní a syntetická barviva
- dodávají potravinám jejich charakteristickou barvu
- zlepšení estetického vzhledu výrobku
Přírodní barviva
- živočišného nebo rostlinného původu
Karotenoidy – dodávají žlutou a oranžovou barvu E160
Kurkumin – žlutá až oranžová barva E100
Košenila – karmín – červená barva E120
Chlorofylová barviva – zelené barvivo E141
Syntetická barviva
- levnější, stálejší a používanější
- výroba z vysoce přečištěných ropných produktů
- musí být zdravotně nezávadná, mohou způsobit alergie
Žluť SY - (E110) - žluté až oranžové barvivo
Azorubin (E122) - syntetické červené barvivo – v pudingu, dortovém želé, v limonádách, bonbonech
Amarant (E123) - modročervené barvy, ve zmrzlinách, džemech, želé
Hněď FK(E154) - hnědé barvivo, které se nachází hlavně v čokoládě
Čerň BN (E151) - černé barvivo, ve sladkostech a alkoholických nápojích, v perníku. Látka je zakázaná v USA i Kanadě.
Patentní modř (E131) - modrozelené barvivo, v sladkostech, v USA, Austrálii a Norsku je jeho použití zakázáno