- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 54.-55. Konzervační prostředky
54.-55. Konzervační prostředky
Konzervační prostředky = přídatné látky = ADITIVA
- přírodní nebo syntetický původ
- označení buď celým názvem, nebo kódem E
Použití
• Upravení skladovatelnosti potravin – konzervační látky
• Upravení vzhledu, chutě, vůně – barviva, bělidla, okyselující látky
• Upravení fyzikálních vlastností – zahušťovadla, želírující látky, emulgátory, stabilizátory
BARVIVA - E1XX
E100 – kurkumin – žluté barvivo, z kurkumy, koření, do tukových výrobků
E120 – košenila – červeně karmínové barvivo, sušené samičky červce – žije na kaktusech
E140 – chlorofyl – zelené listové barvivo, z kopřiv, k barvení polotovarů – tukové máslové krémy, mandlové marcipánové hmoty
E160 – karoten – oranžově žluté barvivo
E110 - žluť - syntetická, jasně oranžová
E122 - azorubin - syntetická červená barva
E124 - potravinářská červeň z dehtu
E 129 - červeň Allura z dehtu a ropy
KONZERVAČNÍ LÁTKY - E2XX
E200 – kyselina sorbová – proti plesnivění
E210 – kyselina benzoová – proti plísni, kvasinkám
E211 – benzoan sodný
E220 – oxid siřičitý – bělení sušeného ovoce
E234 – nisin – ke konzervaci cukrářských výrobků
E270 – kyselina mléčná – proti plísním, bakteriím
ANTIOXIDANTY, REGULÁTORY KYSELOSTI E3XX
E330 – kyselina citrónová – k ochucování polev, náplní, krémů
E334 – kyselina vinná – výroba limonád
E337 – vínan sodnodraselný – při přípravě karamelových ozdob
EMULGÁTORY, STABILIZÁTORY E4XX
E414 – arabská guma – ke zvýšení lesku jádrového pečiva, E414 + voda – potírá se povrch horkého pečiva
PLNIDLA E5XX
E507 – kyselina chlorovodíková – při výrobě perníkových těst