54.-55. Konzervační prostředky

Konzervační prostředky = přídatné látky = ADITIVA - přírodní nebo syntetický původ - označení buď celým názvem, nebo kódem E Použití • Upravení skladovatelnosti potravin – konzervační látky • Upravení vzhledu, chutě, vůně – barviva, bělidla, okyselující látky • Upravení fyzikálních vlastností – zahušťovadla, želírující látky, emulgátory, stabilizátory BARVIVA - E1XX E100 – kurkumin – žluté barvivo, z kurkumy, koření, do tukových výrobků E120 – košenila – červeně karmínové barvivo, sušené samičky červce – žije na kaktusech E140 – chlorofyl – zelené listové barvivo, z kopřiv, k barvení polotovarů – tukové máslové krémy, mandlové marcipánové hmoty E160 – karoten – oranžově žluté barvivo E110 - žluť - syntetická, jasně oranžová E122 - azorubin - syntetická červená barva E124 - potravinářská červeň z dehtu E 129 - červeň Allura z dehtu a ropy KONZERVAČNÍ LÁTKY - E2XX E200 – kyselina sorbová – proti plesnivění E210 – kyselina benzoová – proti plísni, kvasinkám E211 – benzoan sodný E220 – oxid siřičitý – bělení sušeného ovoce E234 – nisin – ke konzervaci cukrářských výrobků E270 – kyselina mléčná – proti plísním, bakteriím ANTIOXIDANTY, REGULÁTORY KYSELOSTI E3XX E330 – kyselina citrónová – k ochucování polev, náplní, krémů E334 – kyselina vinná – výroba limonád E337 – vínan sodnodraselný – při přípravě karamelových ozdob EMULGÁTORY, STABILIZÁTORY E4XX E414 – arabská guma – ke zvýšení lesku jádrového pečiva, E414 + voda – potírá se povrch horkého pečiva PLNIDLA E5XX E507 – kyselina chlorovodíková – při výrobě perníkových těst