- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 52. Modifikované škroby
52. Modifikované škroby
Modifikovaný škrob
- upravený přírodní škrob
- zvýraznění vlastností škrobu
- používá se jako stabilizátor nebo zahušťovadlo
- řadí se mezi aditiva – E1404, E1451
- práškové zahušťovadlo
- schopnost vytvářet gel – škrobové želé, gumovité cukrovinky
- přidává se do dortů, zákusků
Bezlepková mouka
- nahrazuje běžnou mouku, která obsahuje lepek
- vyrábí se z bezlepkových surovin – rýže, kukuřice, pohanka, sója, jáhly
Bezlepková těsta
- potřebují více vody, rychleji vysychají
- těsto se drží na rukách a nádobí – potřeme olejem, pomoučníme
rýžová mouka – jemná chuť, ideální na pečení, zahušťovadlo do omáček
kukuřičná mouka – jemně oříšková chuť, vhodná jako mix do dalších druhů mouky
sójová mouka – bohatá na bílkoviny, má specifickou chuť
pohanková mouka – specifická chuť, vhodné kombinovat s jiným druhem mouky, snadno stravitelná – použití při pečení, lívance, palačinky
amarantová mouka – z rostliny laskavec, používáme v kombinaci s jinými druhy mouky, zdravá mouka
Zušlechťující přípravky
Fortifikace = obohacení výrobků - zlepšení biologické hodnoty
• přirozené látky – obilné klíčky, sójová mouka, podmáslí
• čisté vitamíny – A D E B1 B2
• minerální látky – Ca Fe F I
Extrudované výrobky - křupky, burizony, popcorn - působení tlaku a tepla se mění struktura suroviny – krupice, kukuřice, rýže, pšenice