- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 50.-51. Emulgátory a stabilizátory
50.-51. Emulgátory a stabilizátory
Emulgátory a stabilizátory
EMULGÁTORY
- látky, které pomáhají rozptýlit pevné látky v prostředí kapaliny
- použití při výrobě margarínu, čokolád, krémů, zmrzlin a šlehaných hmot
- LECITIN
- emulgátor při výrobě letního tukového krému
STABILIZÁTORY
- zajišťují větší trvanlivost a stálost pěn
- rychlošlehací přípravky, ztužovače šlehačkových náplní, želatina, algináty
Karbomex – k zpevňování šlehačkových náplní trojnásobně
- přidává se těsně před došleháním
Ztužovač šlehačky – přidává se na počátku šlehání, vysoká účinnost
Zeesan – směs na dobrou krájitelnost šlehačky