- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 41.-42. Chemické kypřící prostředky
41.-42. Chemické kypřící prostředky
- při pečení produkují oxid uhličitý - těsto nadýchané, nakypřené
- chemické sloučeniny, při pečení se rozkládají a kypří těsto
- ke kypření tuhých tukových těst, perníkových těst a těžkých třených hmot
HYDROGENUHLIČITAN AMONNÝ
- amonium, cukrářské kvasnice
- prostředek se rozkládá na CO2, HN3 a H2O
- značný tlak, výrobky se kypří, objemné, pórovité
- výrobky nutno dobře propékat, aby amoniak úplně vyprchal
- perníkové, sušenkové těsto, linecké těsta
HYDROGENUHLIČITAN SODNÝ - jedlá soda
- soda bikarbona – zažívací soda
- těsto kypřené sodou nutno hned péct, jinak bublinky rychle vyprchají
- chuťově neutrální
- součást kypřícího prášku do pečiva
- v průmyslu při výrobě sušenek a oplatek
KYPŘÍCÍ PRÁŠEK DO PEČIVA
- oxid uhličitý se neuvolní hned, ale až při zvýšené teplotě v troubě
- složení - kypřící látky, jedlá soda, kukuřičný škrob