- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 37.-38. Kypřící prostředky
37.-38. Kypřící prostředky
KYPŘÍCÍ PROSTŘEDKY
Druhy kypření:
Fyzikálně
- kypřícím plynem je vzduch – šleháním vpravován do hmoty bílků, nebo vajec – vytváří se pěna
- vzduch uzavřený v bublinách zvětšuje objem
- u šlehaných hmot
Biologicky
- použití droždí - u kynutých těst
Chemické kypřící prostředky
- ke kypření medových, perníkových těst
Droždí
- čistá kultura kvasinek
- zkvašují cukr na etanol a CO2 – těsto kypří – etanolové kvašení
- výroba zkvašováním melasy
- vážené nebo balené – světle hnědé, drobivé
- lze zmrazit – rozmrazit v lednici a do 24 hodin použít!
- sušené – instantní – dehydrované droždí