- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 30. Použití a skladování koření
30. Použití a skladování koření
KOŘENÍ Z PLODŮ A SEMEN
VANILKA
- tobolky vanilkovníku – tvar fazolových lusků
- k ochucování zmrzlin, náplní a krémů, při výrobě likérů
- dnes i synteticky vyráběn – vanilín
MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK – k ochucování náplní a těst
KMÍN – slané výrobky, pečivo
NOVÉ KOŘENÍ, BADYÁN, KARDAMOM, FENYKL – perníkové koření
ANÝZ – anýzové pečivo, perníkové koření
Vady koření
- hrubost, plesnivost, živočišní škůdci
- při špatném skladování
Skladování koření
- v chladu – do 18 °C, 65 % vlhkost
- sklad temný, čistý, větraný, bez cizích pachů
- v uzavřených nádobách, samostatně