- materiály pro žáky
- třída 1.K
- ZAK (1.K)
- 12. - 15. Stroje na zpracování masa
12. - 15. Stroje na zpracování masa
Stroje na zpracování masa
Rozlišujeme:
- řezačky masa a mlýnky
- kutry (sekají a současně míchají maso)
- pily na kosti a maso
- nářezové stroje ruční, polo nebo plnoautomatické (krájí uzeniny, studená masa, sýry...)
- další mechanické stroje na úpravu masa (krájení na kostky, plátky, naklepávání, tvarování...)
Řezačky masa a mlýnky
- jsou v různých velikostech
- vyrábí se jako ruční strojky pro malé provozovny
- jako stolní a stacionární s elektrickým pohonem pro větší provozovny
Základem je kovový válec s otočným podávacím šnekem a násypkou s plnicím otvorem. Pohon je ruční
nebo elektrický. Vložené maso, zbavené kostí, šlach, chrupavek a kůží tlačí rotující šnek na vybroušenou
kovovou destičku s otvory kde otáčející se křížový nůž maso mele. Maso je dále vytlačováno ven otvory
v destičce. Jemnost mletí masa určuje velikost otvorů v destičce.
Velké nebezpečí úrazu! Musí se používat ruční tlačítko nebo pákový mechanismus na vkládání masa.