12. - 15. Stroje na zpracování masa

Stroje na zpracování masa Rozlišujeme: - řezačky masa a mlýnky - kutry (sekají a současně míchají maso) - pily na kosti a maso - nářezové stroje ruční, polo nebo plnoautomatické (krájí uzeniny, studená masa, sýry...) - další mechanické stroje na úpravu masa (krájení na kostky, plátky, naklepávání, tvarování...) Řezačky masa a mlýnky - jsou v různých velikostech - vyrábí se jako ruční strojky pro malé provozovny - jako stolní a stacionární s elektrickým pohonem pro větší provozovny Základem je kovový válec s otočným podávacím šnekem a násypkou s plnicím otvorem. Pohon je ruční nebo elektrický. Vložené maso, zbavené kostí, šlach, chrupavek a kůží tlačí rotující šnek na vybroušenou kovovou destičku s otvory kde otáčející se křížový nůž maso mele. Maso je dále vytlačováno ven otvory v destičce. Jemnost mletí masa určuje velikost otvorů v destičce. Velké nebezpečí úrazu! Musí se používat ruční tlačítko nebo pákový mechanismus na vkládání masa.