- materiály pro žáky
- třída 2.K
- POK (2.K)
- 10. Zdroje a složení masa
10. Zdroje a složení masa
MASO A MASNÉ VÝROBKY
- jedlé části jatečních zvířat, drůbeže, zvěřiny, ryb
Význam masa ve výživě
• základní potravina
• energetické živiny – tuk a voda
• biologickou hodnotu
- bílkoviny
- minerální látky- P, K, Cu, Mn, Zn, Al, Ca a Na
- vitamíny – B, játra - A
• mořské ryby - jod a sodík
• játra, slezina a krev - Fe
DRUHY MASA
Jatečné – hovězí, vepřový, telecí, koňské
Drůbeží – hrabavá - kuře, krůta, vodní – husa, kachna
Z domácích zvířat – králík, nutrie
Zvěřina – jelen, srnec, křepelka, divoké prase
Ryby - sladkovodní – kapr, amur, pstruh, štika
- mořské – tuňák, sardinka, žralok
Vlivy působící na jakost masa:
• Plemeno
• Pohlaví- samice mají jemnější maso než samci
• Stáří zvířete – u mladých zvířat není maso výrazné
• Krmivo
• Kondice zvířete – zvíře musí být v pohodě, zdravé
- maso musí být vždy zdravotně nezávadné a to se ověřuje veterinární prohlídkou
2x klikni pro úpravu