10. Zdroje a složení masa

MASO A MASNÉ VÝROBKY - jedlé části jatečních zvířat, drůbeže, zvěřiny, ryb Význam masa ve výživě • základní potravina • energetické živiny – tuk a voda • biologickou hodnotu - bílkoviny - minerální látky- P, K, Cu, Mn, Zn, Al, Ca a Na - vitamíny – B, játra - A • mořské ryby - jod a sodík • játra, slezina a krev - Fe DRUHY MASA Jatečné – hovězí, vepřový, telecí, koňské Drůbeží – hrabavá - kuře, krůta, vodní – husa, kachna Z domácích zvířat – králík, nutrie Zvěřina – jelen, srnec, křepelka, divoké prase Ryby - sladkovodní – kapr, amur, pstruh, štika - mořské – tuňák, sardinka, žralok Vlivy působící na jakost masa: • Plemeno • Pohlaví- samice mají jemnější maso než samci • Stáří zvířete – u mladých zvířat není maso výrazné • Krmivo • Kondice zvířete – zvíře musí být v pohodě, zdravé - maso musí být vždy zdravotně nezávadné a to se ověřuje veterinární prohlídkou 2x klikni pro úpravu