- materiály pro žáky
- třída 2.K
- POK (2.K)
- 8. Konzumní druhy vajec
8. Konzumní druhy vajec
Konzumní druhy vajec
nosnice – 180-240 vajec za rok
Čerstvá vejce
- nesmí být skladována při teplotě nižší než 5 °C
ZNAČENÍ VAJEC
I. třídu jakosti označovaná A
- určená pro maloobchodní prodej
- hmotnostně se třídí do skupin - S M L XL
XL velmi velká hmotnost 73 g a více
L velká hmotnost od 63 g do 73 g
M střední hmotnost od 53 g do 63 g
S malá hmotnost do 53 g
Další druhy vajec
Křepelčí – bohaté na minerální látky, nízký obsah cholesterolu, lahůdka
Pštrosí vejce – chutné, 20x větší než slepičí
Černé vejce - v čínské kuchyni, syrová kachní vejce se speciálně nakládají, mají nepatrně rybí příchuť, podávají se studená, krájená nebo dušená
V zahraničí jsou v prodeji i vejce kachní – musí se dlouho vařit, aby se zničily případné škodlivé zárodky, husí, bažantí, koroptví, pštrosí, vejce perličky, racka, z vajec plazů a želví.
2x klikni pro úpravu