8. Konzumní druhy vajec

Konzumní druhy vajec nosnice – 180-240 vajec za rok Čerstvá vejce - nesmí být skladována při teplotě nižší než 5 °C ZNAČENÍ VAJEC I. třídu jakosti označovaná A - určená pro maloobchodní prodej - hmotnostně se třídí do skupin - S M L XL XL velmi velká hmotnost 73 g a více L velká hmotnost od 63 g do 73 g M střední hmotnost od 53 g do 63 g S malá hmotnost do 53 g Další druhy vajec Křepelčí – bohaté na minerální látky, nízký obsah cholesterolu, lahůdka Pštrosí vejce – chutné, 20x větší než slepičí Černé vejce - v čínské kuchyni, syrová kachní vejce se speciálně nakládají, mají nepatrně rybí příchuť, podávají se studená, krájená nebo dušená V zahraničí jsou v prodeji i vejce kachní – musí se dlouho vařit, aby se zničily případné škodlivé zárodky, husí, bažantí, koroptví, pštrosí, vejce perličky, racka, z vajec plazů a želví. 2x klikni pro úpravu