- materiály pro žáky
- třída 2.K
- POK (2.K)
- 3. Mléčné výrobky
3. Mléčné výrobky
Tekuté mléčné výrobky
• smetana ke šlehání – 30 - 33%
• sladká smetana – 12%
• smetana do omáček – 13 -16% tuku
• smetana do kávy – 6 - 10% tuku
• ochucené mléko – jahodové, banánové
Jakostní znaky mléka:
Senzoricky – vzhled, barva, chuť, vůně
Laboratorně – obsah sušiny, tuku, kyselost
Zakysané mléčné výrobky
- výroba přidáním Laktoflory - bakterie mléčného kvašení
- dochází k zakysání
- přispívají ke zdravému trávení
DĚLENÍ:
• jogurty
- z pasterizovaného mléka + jogurtová kultura
– bílé a s přísadami z hlediska tuku – nízkotučné, tučné, smetanové, netučné
• kysané nápoje – acidofilní mléko, kefír, kyška, jogurtové mléko, Actimel, podmáslí – vedlejší produkt při výrobě másla
• tvarohy podle obsahu tuku
– netučné, polotučné, plnotučný
– bez přísad, ochucené (ovocem)
podle obsahu vody – měkké, tvrdé (na strouhání)
• termix – tvarohový dezert
• kysaná smetana
Sušené mléčné výrobky
– vzniknou vypařením vody z tekutého mléčného výrobku
Zahuštěné mléčné výrobky
– zahuštěná sladká mléka Pikao,Salko, nebo zahuštěná neslazená mléka
klikni pro úpravu