3. Mléčné výrobky

Tekuté mléčné výrobky • smetana ke šlehání – 30 - 33% • sladká smetana – 12% • smetana do omáček – 13 -16% tuku • smetana do kávy – 6 - 10% tuku • ochucené mléko – jahodové, banánové Jakostní znaky mléka: Senzoricky – vzhled, barva, chuť, vůně Laboratorně – obsah sušiny, tuku, kyselost Zakysané mléčné výrobky - výroba přidáním Laktoflory - bakterie mléčného kvašení - dochází k zakysání - přispívají ke zdravému trávení DĚLENÍ: • jogurty - z pasterizovaného mléka + jogurtová kultura – bílé a s přísadami z hlediska tuku – nízkotučné, tučné, smetanové, netučné • kysané nápoje – acidofilní mléko, kefír, kyška, jogurtové mléko, Actimel, podmáslí – vedlejší produkt při výrobě másla • tvarohy podle obsahu tuku – netučné, polotučné, plnotučný – bez přísad, ochucené (ovocem) podle obsahu vody – měkké, tvrdé (na strouhání) • termix – tvarohový dezert • kysaná smetana Sušené mléčné výrobky – vzniknou vypařením vody z tekutého mléčného výrobku Zahuštěné mléčné výrobky – zahuštěná sladká mléka Pikao,Salko, nebo zahuštěná neslazená mléka klikni pro úpravu