1. Mléko

Mléko - základní potravina - výměšek mléčných žláz savců v období laktace - kravské, kozí, ovčí – v prodejnách mléko kravské Výživová hodnota mléka, složení mléka: • voda - 88 % • bílkoviny – obsah 3,5 % • laktóza - mléčný cukr • tuk 1. vitamíny – C, B1, B2, A, D, E, K • minerální látky – Ca, P, Mg, Zn, I Ca – vápník proti řídnutí kostí Podporuje obranyschopnost proti infekcím Zakysané mléčné výrobky – působí příznivě na střeva Úprava mléka – tepelné ošetření: Pasterizace - mléko se krátkodobě zahřeje na 72 až 85 °C – zničí se mikroorganismy – prodlouží se trvanlivost UHT – uperizace - jedno- až dvousekundové zahřátí na 135 °C a plnění do kartonů Homogenizace - rozbití tukových kuliček - stejnorodý Egalizace – úprava obsahu tuku 2x klikni pro úpravu