- materiály pro žáky
- třída 2.K
- POK (2.K)
- 1. Mléko
1. Mléko
Mléko
- základní potravina
- výměšek mléčných žláz savců v období laktace
- kravské, kozí, ovčí – v prodejnách mléko kravské
Výživová hodnota mléka, složení mléka:
• voda - 88 %
• bílkoviny – obsah 3,5 %
• laktóza - mléčný cukr
• tuk
1. vitamíny – C, B1, B2, A, D, E, K
• minerální látky – Ca, P, Mg, Zn, I
Ca – vápník proti řídnutí kostí
Podporuje obranyschopnost proti infekcím
Zakysané mléčné výrobky – působí příznivě na střeva
Úprava mléka – tepelné ošetření:
Pasterizace - mléko se krátkodobě zahřeje
na 72 až 85 °C – zničí se mikroorganismy
– prodlouží se trvanlivost
UHT – uperizace - jedno- až dvousekundové zahřátí na 135 °C
a plnění do kartonů
Homogenizace - rozbití tukových kuliček - stejnorodý
Egalizace – úprava obsahu tuku
2x klikni pro úpravu