- materiály pro žáky
- třída 1.K
- ZAK (1.K)
- 6. Nádobí, ohřev vody
6. Nádobí, ohřev vody
Nádobí a náčiní
- musí splňovat požadavky hygieny, ekonomiky a produktivity provozu
- materiál je nejčastěji chromniklová ocel, varné sklo,plasty, litina a smaltované plechy
Kuchyňské nádobí
- zejména z materiálů, které dobře vodí teplo
z ocelového plechu - plechy na pečení pečiva
z chromniklové oceli - hrnce, pánve, konvice, gastronomické nádoby
Dále nádoby z porcelánu, skla a keramiky. Porcelánové nádobí je v přípravě pokrmů nahrazováno
výrobky z plastů, nádobí z hliníku a smaltovaného plechu s výjimkou plechů na pečení je nevhodné.
Kuchyňské náčiní
- vařečky, metly, kvedlačky, lopatky, vály, válečky, struhadla, naběračky, tvořítka a pod. jsou z chromniklové
oceli, plastů, nebo z kombinace těchto materiálů
Ohřev vody
- je realizován zásobníkovými (bojlery) nebo průtokovými ohřívači vody
- ohřívače mohou být elektrické nebo plynové
- volí se podle zdroje energie který má středisko k dispozici, podle velikosti kuchyně a požadavku na dodávku teplé vody
- pro umývárny může být teplá voda odebírána z centrálního rozvodu teplé vody vyráběné v kotelně
Umývárny stolního (bílého) nádobí musí být odděleny od umýváren kuchyňského (černého) nádobí. V těchto prostorách
je důležité větrání - zdravotní a hygienické důvody.