6. Nádobí, ohřev vody

Nádobí a náčiní - musí splňovat požadavky hygieny, ekonomiky a produktivity provozu - materiál je nejčastěji chromniklová ocel, varné sklo,plasty, litina a smaltované plechy Kuchyňské nádobí - zejména z materiálů, které dobře vodí teplo z ocelového plechu - plechy na pečení pečiva z chromniklové oceli - hrnce, pánve, konvice, gastronomické nádoby Dále nádoby z porcelánu, skla a keramiky. Porcelánové nádobí je v přípravě pokrmů nahrazováno výrobky z plastů, nádobí z hliníku a smaltovaného plechu s výjimkou plechů na pečení je nevhodné. Kuchyňské náčiní - vařečky, metly, kvedlačky, lopatky, vály, válečky, struhadla, naběračky, tvořítka a pod. jsou z chromniklové oceli, plastů, nebo z kombinace těchto materiálů Ohřev vody - je realizován zásobníkovými (bojlery) nebo průtokovými ohřívači vody - ohřívače mohou být elektrické nebo plynové - volí se podle zdroje energie který má středisko k dispozici, podle velikosti kuchyně a požadavku na dodávku teplé vody - pro umývárny může být teplá voda odebírána z centrálního rozvodu teplé vody vyráběné v kotelně Umývárny stolního (bílého) nádobí musí být odděleny od umýváren kuchyňského (černého) nádobí. V těchto prostorách je důležité větrání - zdravotní a hygienické důvody.