- materiály pro žáky
- třída 1.K
- TEK (1.K)
- 9.-10Předběžná příprava surovin
9.-10Předběžná příprava surovin
Předběžná příprava surovin
Při předběžné přípravě surovin můžeme pro
přehlednost hovořit o:
A. obecné charakteristice předběžné přípravy surovin
B. předběžné přípravě masa
Předběžná příprava surovin – obecná charakteristika
Přípravou potravin rostlinného a živočišného původu se
rozumí souhrn několika činností, přičemž vybraný způsob
přípravy se řídí druhem potraviny:
- čištění
- krájení a vykrajování
- sekání
- strouhání
- mletí
- lisování, mixování
- míchání
- tření a šlehání
Čištění – charakteristika
Rozlišují se 2 způsoby čištění potravin:
suchou cestou
mokrou cestou
Oba se používají v závislosti na druhu
potravin, jeden způsob může navazovat na
druhý.
Možnosti čištění suchou cestou
odkrajování – ovoce, zeleniny, brambor, …
odstraňování stopek – třešně, višně, rybíz, …
vyřezávání semeníku – papriky, cukety, …
vykrajování jádřince – jablka, hrušky, …
odpeckovávání ovoce – broskve, švestky, …
vytloukání nebo louskání – ořechy, ...
přebírání – rýže, čočka, …
loupání – ovoce, zelenina, brambory, …
škrábání – brambor, kořenové zeleniny, …
prosívání – mouka, strouhanka, …
Možnosti čištění mokrou cestou
oplachování – potraviny rostlinného (ovoce, zelenina) i živočišného původu (maso)
vyměňování vody – hlávkový salát, špenát
osprchování – hlávkový salát, špenát, jahody, …
máčení – kapusta, květák, …