- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 26. Káva
26. Káva
Povzbuzující pochutiny
- v malém množství posilují srdeční činnost, působí proti únavě
KÁVA
- zralá, semena kávovníku
- producenti – Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Indie, Etiopie
Dvě odrůdy kávovníku:
ARABSKÝ – ARABICA
– jemná, aromatická, 65 % produkce kávy
ROBUSTA
– větší semena, kvalita průměrná, 30 % produkce
ZPRACOVÁNÍ KÁVY
Za sucha – plody se suší na slunci – semena se uvolní
Za mokra – proud vody, mačkací stroje, semena 12-72 hodin kvasí
Pražení kávy – v pražírnách
– zelená káva se praží horkým vzduchem – 200-220 °C – 10-20 minut
- upražená káva má tmavě hnědou barvu, silnou výraznou vůni
Složení a použití kávy
Zelená káva obsahuje:
kofein 1-2 %
bílkoviny 10-15 %
tuky 10-15 %
sacharidy 6-12%
vodu
Kofein – návykový alkaloid
– urychluje krevní oběh, podporuje srdeční činnost
- odstraňuje pocit únavy
- při předávkování – nespavost, bušení srdce, podráždění
Použití kávy
- k ochucování tukových, máslových, smetanových a bílkových krémů
- kávový výtažek – káva se spaří horkou vodou, filtruje se a přibarvuje kulérem
Instantní káva – na trhu od konce 30. let 20 století – Nescafé
- získává se sušením nebo vymrazováním