26. Káva

Povzbuzující pochutiny - v malém množství posilují srdeční činnost, působí proti únavě KÁVA - zralá, semena kávovníku - producenti – Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Indie, Etiopie Dvě odrůdy kávovníku: ARABSKÝ – ARABICA – jemná, aromatická, 65 % produkce kávy ROBUSTA – větší semena, kvalita průměrná, 30 % produkce ZPRACOVÁNÍ KÁVY Za sucha – plody se suší na slunci – semena se uvolní Za mokra – proud vody, mačkací stroje, semena 12-72 hodin kvasí Pražení kávy – v pražírnách – zelená káva se praží horkým vzduchem – 200-220 °C – 10-20 minut - upražená káva má tmavě hnědou barvu, silnou výraznou vůni
Složení a použití kávy Zelená káva obsahuje: kofein 1-2 % bílkoviny 10-15 % tuky 10-15 % sacharidy 6-12% vodu Kofein – návykový alkaloid – urychluje krevní oběh, podporuje srdeční činnost - odstraňuje pocit únavy - při předávkování – nespavost, bušení srdce, podráždění Použití kávy - k ochucování tukových, máslových, smetanových a bílkových krémů - kávový výtažek – káva se spaří horkou vodou, filtruje se a přibarvuje kulérem Instantní káva – na trhu od konce 30. let 20 století – Nescafé - získává se sušením nebo vymrazováním