- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 22. Vady čokolády
22. Vady čokolády
Vady čokolády
- chuťové vlastnosti ovlivněny:
• jakostí kakaových bobů
• obsahem kakaového másla
• nedodržením výrobního postupu
• nesprávným skladováním, při přepravě
VADY ČOKOLÁDY:
Senzorické změny:
• šedivění - povrch čokolády zmatní a pokryje se jemnou bělavou vrstvičkou - (krystalky cukru - cukrový výkvět), (vrstvička kakaového másla - tukový výkvět) - čokoládě nic není
• orosení povrchu - zaschlé kapičky, šedé skvrny
Zdravotně závadné změny:
• žluklá jádrovina - během trvanlivosti
• plesnivění - z vlhkosti
• živý brouci - zavíječ skladištní (mol) - do obalu se může dostat ve výrobě, v prodejně a při delším skladování doma