21. Použití a skladování čokolády

Použití a skladování čokolády - použití: • potahování výrobků, výroba polev • čokoládové náplně, krémy, dochucování šlehaček • při úpravě moučníků, dortů • výroba zmrzliny, nápojů, bonbónů, pralinek • tvarování čokoládových figurek • čokoládové dekorace - nastrouhat, nalámat, vykrajovat - zdobení jídel a výrobků • čokoládové fontány, čokoládové fondue - tekutá teplá forma pro namáčení ovoce, sušenek - skladování: sklady - čisté, tmavé, vzdušné, suché, větrané, bez škůdců se stálou teplotou 20 °C - čokoláda je citlivá na vlhkost, cizí pachy - vstřebává je, světlo a na změny teplot - čokoláda je balena v tenkém alobalu - ten zamezuje průniku světla, vlhkosti i výkyvům teploty - kakaové máslo je tuk trvanlivý - při správném skladování hořká čokoláda vydrží i 3 roky - mléčná čokoláda obsahuje mléko, rostlinné tuky, ořechy, které mohou žluknout, minimální trvanlivost cca.: 8 - 10 měsíců - čokoládu můžeme zamrazit - potom musíme pozvolna v lednici rozmrazovat - jinak změní strukturu