- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 15. Kakaové boby
15. Kakaové boby
Kakao a čokoláda
Kakaové boby
- semena kakaových plodů kakaovníků ze západní Afriky, Střední a Jižní Ameriky (Brazílie)
- plody mají tvar okurek, červenofialovou barvu a uvnitř je 30 až 50 kusů semen, váží asi 500 g, sklizeň celý rok
ODRŮDY:
1) Criollo
- nejlepší odrůda
- slupka semen je měkká a tenká
- odrůda málo odolná proti nemocem
- větší nároky na klimatické podmínky
- použití: výroba jemných druhů čokolád - mléčné a smetanové
2) Forastero
- tvrdá a silná slupka
- méně choulostivá odrůda, převládá její produkce
- použití: hlavně při výrobě hořkých čokolád
3) Trinitario
- vznikla křížením předchozích
- vlastnostmi je něco mezi oběma předchozími druhy kakaovníku