- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 11.-12. Použití ovoce a ovocných výrobků
11.-12. Použití ovoce a ovocných výrobků
Použití ovoce v cukrářské výrobě
Význam použití ovoce:
- vitamíny - zvyšují biologickou hodnotu
- čerstvé ovoce - aroma, chuť i vzhled
Zásady použití:
-zpracovávat ovoce čerstvé, nenahnilé
- důkladně ho omýt a použít po okapání
- na výrobku ho chránit agarovou polevou (želé)
Příklady použití:
• výroba ovocných zákusků (košíčků, dortů,….)
• výroba ovocných a zmrzlinových pohárů
• výroba restauračních moučníků
• zdobení
• pečení (jablka, hrušky, švestky,……….)
Výroba kvasných produktů z ovoce
- využívá se schopnosti kvasinek měnit cukr na alkohol
a) ovocná vína
- alkoholické nápoje vzniklé vykvašením ovocných moštů pomocí kvasinek
- obsah alkoholu 12 - 15 %
b) ovocné destiláty (pálenky)
- vícestupňové alkoholické nápoje z ovoce
- po vykvašení se získá pálenka destilací
- obsah alkoholu 40 - 65 %
c) ovocné likéry
- vyluhováním ovoce ve vysokoprocentním alkoholu
- obsah alkoholu 25 - 35 %
d) ovocné octy
- získají se octovým kvašením slabých alkoholických roztoků