4.-5. Způsoby konzervace

Způsoby konzervování ovoce 1) konzervace chladem 2) konzervace teplem 3) výroba ovocných šťáv a sirupů 4) výroba kvasných produktů 1. Konzervace chladem a) v chladírnách při teplotě 0 až 4 °C b) zmrazování při teplotě - 18 °C ! po rozmrazení ovoce ihned zpracovat 2. Konzervace teplem a) sušení ovoce - v sušárnách na lískách, na slunci nebo v teplém vzduchu - suší se např. švestky, meruňky, jablka, fíky, datle, ananas, banány b) zavařování ovoce - získáme kompoty c) rozváření ovoce - džem, marmeláda, protlak, povidla 3. Konzervace výrobou ovocných šťáv a sirupů a) ovocné šťávy = čisté ovocné šťávy + cukr + sterilizace b) mošty = čisté ovocné šťávy + filtrace a sterilizace c)sirupy = čisté ovocné šťávy + větší množství cukru