- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 4.-5. Způsoby konzervace
4.-5. Způsoby konzervace
Způsoby konzervování ovoce
1) konzervace chladem
2) konzervace teplem
3) výroba ovocných šťáv a sirupů
4) výroba kvasných produktů
1. Konzervace chladem
a) v chladírnách při teplotě 0 až 4 °C
b) zmrazování při teplotě - 18 °C
! po rozmrazení ovoce ihned zpracovat
2. Konzervace teplem
a) sušení ovoce
- v sušárnách na lískách, na slunci nebo v teplém vzduchu
- suší se např. švestky, meruňky, jablka, fíky, datle, ananas, banány
b) zavařování ovoce
- získáme kompoty
c) rozváření ovoce
- džem, marmeláda, protlak, povidla
3. Konzervace výrobou ovocných šťáv a sirupů
a) ovocné šťávy = čisté ovocné šťávy + cukr + sterilizace
b) mošty = čisté ovocné šťávy + filtrace a sterilizace
c)sirupy = čisté ovocné šťávy + větší množství cukru