- materiály pro žáky
- třída 3.C
- SUC (3.C)
- 3. Význam ovoce
3. Význam ovoce
Význam ovoce pro výživu:
• cenné ochranné látky - vitamíny, minerální látky
• výživné látky - sacharidy, lipidy, bílkoviny
• vlákninu - podporuje peristaltiku střev
• vodu - osvěžuje
Význam ovoce pro cukrářskou výrobu:
• snižuje energetickou hodnotu a zvyšuje biologickou
• surovinou pro zdobení výrobků
• příprava ovocných náplní a polev
• výroba zmrzlin
Chemické složení ovoce závisí na:
• odrůdě
• klimatických podmínkách při vegetaci
• velikosti plodu
• stupni zralosti
- v průměru obsahuje: 80 - 86 % vody, 14 - 20 % sušiny
- sušinu tvoří tyto látky:
• sacharidy - glukóza, fruktóza, sacharóza, škrob, celulóza, pektiny
• bílkoviny - nepatrné množství
• tuky - pouze ve skořápkovém ovoci
• vitamíny - C, A, skupiny B, malé množství E, K
• minerální látky - K, Ca, Na, Mg, P, Fe, Zn, F
• organické kyseliny - jablečná, vinná, citronová, šťavelová