3. Význam ovoce

Význam ovoce pro výživu: • cenné ochranné látky - vitamíny, minerální látky • výživné látky - sacharidy, lipidy, bílkoviny • vlákninu - podporuje peristaltiku střev • vodu - osvěžuje Význam ovoce pro cukrářskou výrobu: • snižuje energetickou hodnotu a zvyšuje biologickou • surovinou pro zdobení výrobků • příprava ovocných náplní a polev • výroba zmrzlin Chemické složení ovoce závisí na: • odrůdě • klimatických podmínkách při vegetaci • velikosti plodu • stupni zralosti - v průměru obsahuje: 80 - 86 % vody, 14 - 20 % sušiny - sušinu tvoří tyto látky: • sacharidy - glukóza, fruktóza, sacharóza, škrob, celulóza, pektiny • bílkoviny - nepatrné množství • tuky - pouze ve skořápkovém ovoci • vitamíny - C, A, skupiny B, malé množství E, K • minerální látky - K, Ca, Na, Mg, P, Fe, Zn, F • organické kyseliny - jablečná, vinná, citronová, šťavelová