- materiály pro žáky
- třída 3.P
- ZBO (3.P)
- 47.-48. Polévky, polévkové koření
47.-48. Polévky, polévkové koření
Polévky
- měly by být pravidelnou součástí jídelníčku
- povzbuzují chuť k jídlu
- doplňují tekutiny
- polévkové přípravky = polotovary
• Dehydrované
• Sterilované
• Zmrazené
Polévkové přípravky dehydrované
Přípravky pro bujóny
– bujony jsou čisté vývary z masa
– Masox, Hovězí bujon, Česnekový bujon, Bujon zeleninový Knorr
Přípravky pro polévky bezmasé
– sušené přípravky, např. bramborové polévky, rajská polévka, francouzská polévka
Přípravky pro masité polévky
– zahuštěný masitý vývar - Gulášová polévka, Slepičí vývar, Ovarová polévka
Polévkové přípravky sterilované
– výhoda je vysoká konzumní pohotovost, polévka se zředí vodou a případně se povaří, např. pórkový krém, polévka z mořských živočichů
- většinou dovážené – Polévka bramborová Inzersdorfer, Tomato Soup Erasco
Polévkové přípravky zmrazené
– šetrný způsob konzervace – příprava polévky, její zchlazení a rychlé zmrazení
- zmrazená polévka gulášová, dršťková