47.-48. Polévky, polévkové koření

Polévky - měly by být pravidelnou součástí jídelníčku - povzbuzují chuť k jídlu - doplňují tekutiny - polévkové přípravky = polotovary • Dehydrované • Sterilované • Zmrazené Polévkové přípravky dehydrované Přípravky pro bujóny – bujony jsou čisté vývary z masa – Masox, Hovězí bujon, Česnekový bujon, Bujon zeleninový Knorr Přípravky pro polévky bezmasé – sušené přípravky, např. bramborové polévky, rajská polévka, francouzská polévka Přípravky pro masité polévky – zahuštěný masitý vývar - Gulášová polévka, Slepičí vývar, Ovarová polévka Polévkové přípravky sterilované – výhoda je vysoká konzumní pohotovost, polévka se zředí vodou a případně se povaří, např. pórkový krém, polévka z mořských živočichů - většinou dovážené – Polévka bramborová Inzersdorfer, Tomato Soup Erasco Polévkové přípravky zmrazené – šetrný způsob konzervace – příprava polévky, její zchlazení a rychlé zmrazení - zmrazená polévka gulášová, dršťková