38. Druhy koření

Bobkový list • list stromu vavřínu • Jižní Evropa • zlepšuje paměť • na pikantní omáčky, konzervace masa, ryb, zeleniny, hub, k výrobě octa Oregano = DOBROMYSL • sušená nať byliny Dobromysli obecné • drhnutá, mletá • kořenová vůně, podobná majoránce • k ochucování salátů, pizzy, špaget, pollévkové koření Kmín • Nejstarší evropské koření • Celý, drcený, mletý • K ochucování masa, brambor, polévek, omáček, pomazánek, v pekařství, výroba sýrů, lihovin • Kmín luční a kmín římský (6 mm dlouhý) Paprika • Sladká – sytě červená, sladká chuť • Pálivá • Ostrá • Sušená kapie • do polévek, omáček, pokrmů z masa, ryb, guláše, pomazánek, salátů Vanilka • Sušené tobolky rostliny vanilky pravé • Mexiko, Madagaskar, Východ Afriky • U nás v prodeji pouze vanilka celá • Nahrazuje se levnějším vanilkovým cukrem • Do cukrářských výrobků Skořice • Sušená kůra stromu skořicovníku • Srí Lanka, Indie, Indonésie • Ve svitcích, mletá • Cukrářské výrobky Pepř • Plody popínavé tropické rostliny pepřovníku černého • Pepř černý – bobule nedozrálé • Pepř bílý – vyzrálé bobule – lahodnější chuť, intenzivnější vůně • Pepř zelený – nezralé bobule • V prodeji celý a mletý Šafrán • Sušené blizny květůšafránu setého • Španělsko, jižní Francie • Na 1 kg potřeba 80 000 květů • Velmi drahé koření • Používá se málo – k barvení polévek, omáček, sýrů