- materiály pro žáky
- třída 3.P
- ZBO (3.P)
- 38. Druhy koření
38. Druhy koření
Bobkový list
• list stromu vavřínu
• Jižní Evropa
• zlepšuje paměť
• na pikantní omáčky, konzervace masa, ryb, zeleniny, hub, k výrobě octa
Oregano = DOBROMYSL
• sušená nať byliny Dobromysli obecné
• drhnutá, mletá
• kořenová vůně, podobná majoránce
• k ochucování salátů, pizzy, špaget, pollévkové koření
Kmín
• Nejstarší evropské koření
• Celý, drcený, mletý
• K ochucování masa, brambor, polévek, omáček, pomazánek, v pekařství, výroba sýrů, lihovin
• Kmín luční a kmín římský (6 mm dlouhý)
Paprika
• Sladká – sytě červená, sladká chuť
• Pálivá
• Ostrá
• Sušená kapie
• do polévek, omáček, pokrmů z masa, ryb, guláše, pomazánek, salátů
Vanilka
• Sušené tobolky rostliny vanilky pravé
• Mexiko, Madagaskar, Východ Afriky
• U nás v prodeji pouze vanilka celá
• Nahrazuje se levnějším vanilkovým cukrem
• Do cukrářských výrobků
Skořice
• Sušená kůra stromu skořicovníku
• Srí Lanka, Indie, Indonésie
• Ve svitcích, mletá
• Cukrářské výrobky
Pepř
• Plody popínavé tropické rostliny pepřovníku černého
• Pepř černý – bobule nedozrálé
• Pepř bílý – vyzrálé bobule – lahodnější chuť, intenzivnější vůně
• Pepř zelený – nezralé bobule
• V prodeji celý a mletý
Šafrán
• Sušené blizny květůšafránu setého
• Španělsko, jižní Francie
• Na 1 kg potřeba 80 000 květů
• Velmi drahé koření
• Používá se málo – k barvení polévek, omáček, sýrů