- materiály pro žáky
- třída 3.P
- ZBO (3.P)
- 37. Koření podle složení
37. Koření podle složení
KOŘENÍ PODLE SLOŽENÍ
• Jednodruhové – pouze 1 druh
• Směsi
- usnadňují přípravu v kuchyni
Jednoúčelové - Grilovací, Jablkový závin, Bramborák, Svíčková směs, Zabijačkové koření
Víceúčelové – směsi -Kari, Vegeta, Pikanta, Barbecue, Gyros,
Kari - kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, kmín, muškát, skořice
Posuzování jakosti
- senzorické hodnocení – vzhled, barva, chuť, vůně
- laboratorní rozbor – obsah silic, vody, nečistot, jemnost mletí
- koření nesmí být – zvlhlé, plesnivé, zapařené, namrzlé, uměle přibarvené, se škůdci, páchnoucí
Skladování koření
- v suchu, v chladu – teplota do 18°C, čisto, větráno, odděleně od ostatního zboží, bez slunce, škůdců