35.-36. Koření - rozdělení

Koření - čerstvé, nebo sušené části tropických i domácích rostlin - zvýrazňují chuť, aroma - účinná látka silice - výživová hodnota je bezvýznamná Rozdělení koření z hlediska výživy: prospěšné – čerstvé, sušené natě neškodné – výrazná chuť – vanilka, skořice silně dráždivé – pepř, pálivá paprika Rozdělení koření z hlediska používaných částí rostlin: Z podzemních částí – zázvor, kurkuma, puškvorec z kůry – skořice z listů a celých rostlin – bobkový list, majoránka, tymián, šalvěj, estragon, bazalka, kopr, pažitka, saturejka z květů – hřebíček, kapary, šafrán, levandule z plodů a semen – vanilka, kmín, fenykl, anýz, badyán, koriandr, jalovec, muškátový květ a oříšek, nové koření, kardamom, paprika, pepř, sezamové semínko