- materiály pro žáky
- třída 3.P
- ZBO (3.P)
- 35.-36. Koření - rozdělení
35.-36. Koření - rozdělení
Koření
- čerstvé, nebo sušené části tropických i domácích rostlin
- zvýrazňují chuť, aroma
- účinná látka silice
- výživová hodnota je bezvýznamná
Rozdělení koření z hlediska výživy:
prospěšné – čerstvé, sušené natě
neškodné – výrazná chuť – vanilka, skořice
silně dráždivé – pepř, pálivá paprika
Rozdělení koření z hlediska používaných částí rostlin:
Z podzemních částí – zázvor, kurkuma, puškvorec
z kůry – skořice
z listů a celých rostlin – bobkový list, majoránka, tymián, šalvěj, estragon, bazalka, kopr, pažitka, saturejka
z květů – hřebíček, kapary, šafrán, levandule
z plodů a semen – vanilka, kmín, fenykl, anýz, badyán, koriandr, jalovec, muškátový květ a oříšek, nové koření, kardamom, paprika, pepř, sezamové semínko