- materiály pro žáky
- třída 3.P
- ZBO (3.P)
- 32.-33. Lihoviny
32.-33. Lihoviny
Lihoviny
- vysokoalkoholické nápoje 20%
- etanol musí být vyroben kvasnou cestou
PRAVÉ DESTILÁTY
Z ovoce
– slivovice – ze švestek, třešňovice, meruňkovice, jablkovice, hruškovice
Z ostatních cukerných surovin
- borovička – z jalovce
- rum - z cukrové třtiny
- tequila - z listů agave
- arak - z rýže
Z obilných surovin
– whisky - žito, ječmen, kukuřice, oves
Z révového vína – brandy, koňak
ŘEZANÉ DESTILÁTY
- mísení destilátů s lihem
- Slovignac řezaný, Brandy řezané, Slivovice řez
ZNAČKOVÉ LIHOVINY
- vyráběné za tepla
- Fernet – bylinný likér ze 14 bylin
- Becherovka – z 20 druhů bylin a koření
Co je to brandy? Co je to koňak?
Brandy
- vinná nebo ovocná pálenka
- alkoholický nápoj získaný destilací fermentovaných ovocných šťáv
- z holandského brandewijn- ohnivé nebo (s)pálené víno
Koňak (cognac) je nejznámějším typem brandy.
– musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii
– musí být vyrobena nejméně z 90% z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard
– musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky
...a jak si je nejlépe vychutnat
Koňaky a další brandy se nejlépe pijí ze sklenice tvaru tulipánu (koňaková sklenka, napoleonka) a chutnají nejlépe při pokojové teplotě. Velká plocha hladiny ve sklence zvyšuje odpařovaní aromatických látek, zatímco úzké hrdlo pomáhá zadržet tyto aromatické páry ve sklenici.