32.-33. Lihoviny

Lihoviny - vysokoalkoholické nápoje 20% - etanol musí být vyroben kvasnou cestou PRAVÉ DESTILÁTY Z ovoce – slivovice – ze švestek, třešňovice, meruňkovice, jablkovice, hruškovice Z ostatních cukerných surovin - borovička – z jalovce - rum - z cukrové třtiny - tequila - z listů agave - arak - z rýže Z obilných surovin – whisky - žito, ječmen, kukuřice, oves Z révového vína – brandy, koňak ŘEZANÉ DESTILÁTY - mísení destilátů s lihem - Slovignac řezaný, Brandy řezané, Slivovice řez ZNAČKOVÉ LIHOVINY - vyráběné za tepla - Fernet – bylinný likér ze 14 bylin - Becherovka – z 20 druhů bylin a koření Co je to brandy? Co je to koňak? Brandy - vinná nebo ovocná pálenka - alkoholický nápoj získaný destilací fermentovaných ovocných šťáv - z holandského brandewijn- ohnivé nebo (s)pálené víno Koňak (cognac) je nejznámějším typem brandy. – musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii – musí být vyrobena nejméně z 90% z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard – musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky ...a jak si je nejlépe vychutnat Koňaky a další brandy se nejlépe pijí ze sklenice tvaru tulipánu (koňaková sklenka, napoleonka) a chutnají nejlépe při pokojové teplotě. Velká plocha hladiny ve sklence zvyšuje odpařovaní aromatických látek, zatímco úzké hrdlo pomáhá zadržet tyto aromatické páry ve sklenici.