- materiály pro žáky
- třída 3.P
- ZBO (3.P)
- 30.-31. Víno
30.-31. Víno
VÍNO
- alkoholické nedestilované nápoje z hroznů vinné révy
- bílá, růžová, červená
- přírodní, šumivá = sekty, perlivá, dezertní
Přírodní révová vína
- burčák – víno ve stadiu hlavního kvašení
Odrůdová přírodní vína
–tramín, cabernet, frankovka
Známková přírodní vína
– Znojemské, Bušek z Velhartic, Mikulovská romance
Šumivá révová vína
- přírodní oxid uhličitý
- 16 % alkoholu
- vína šampaňská – z oblasti města Champagne
Perlivá vína
- sycena CO2
- Dačického pohár, Sonáta
Dezertní révová vína
- zvýšený obsah alkoholu 15-20 %
- ochucená směsí bylin a koření
Ostatní révová vína
Nízkoalkoholická – vinné střiky
Dia vína – Dia révové víno Mikulov
Horká vína – k ohřívání na teplotu 70°C + skořice, hřebíček, kardamom - svařák
Ovocná vína – ze všech druhů ovoce
Medovina – kvašení roztoku medu
ŠKOLENÍ VÍNA
- jedna z fází výroby vína
- od lisování až po lahvování vína
– mísení, filtrace, likvidace mikroorganismů