30.-31. Víno

VÍNO - alkoholické nedestilované nápoje z hroznů vinné révy - bílá, růžová, červená - přírodní, šumivá = sekty, perlivá, dezertní Přírodní révová vína - burčák – víno ve stadiu hlavního kvašení Odrůdová přírodní vína –tramín, cabernet, frankovka Známková přírodní vína – Znojemské, Bušek z Velhartic, Mikulovská romance Šumivá révová vína - přírodní oxid uhličitý - 16 % alkoholu - vína šampaňská – z oblasti města Champagne Perlivá vína - sycena CO2 - Dačického pohár, Sonáta Dezertní révová vína - zvýšený obsah alkoholu 15-20 % - ochucená směsí bylin a koření Ostatní révová vína Nízkoalkoholická – vinné střiky Dia vína – Dia révové víno Mikulov Horká vína – k ohřívání na teplotu 70°C + skořice, hřebíček, kardamom - svařák Ovocná vína – ze všech druhů ovoce Medovina – kvašení roztoku medu ŠKOLENÍ VÍNA - jedna z fází výroby vína - od lisování až po lahvování vína – mísení, filtrace, likvidace mikroorganismů