- materiály pro žáky
- třída 3.P
- ZBO (3.P)
- 18. Výroba a druhy čokolády
18. Výroba a druhy čokolády
Výroba čokolády
- směs:
•kakaové hmoty
• cukru
•kakaového másla
Druhy čokolád
Hořká čokoláda - pravá čokoláda- kakaová hmota 60%
Čokoláda na vaření- hrubší struktura, málo cukru
Mléčná čokoláda - kakaová hmota 35 % a máslo, cukr
Bílá čokoláda - vyrábí se z kakaového másla, cukru a sušeného mléka
Dia čokoláda - místo cukru náhradní sladidla – aspartam, fruktózu
Porézní čokoláda - čokoláda se vzduchovými bublinkami
Ledová čokoláda - část kakaového másla nahrazeno tukem s nízkým bodem tání, vytváří chladivý dojem