- materiály pro žáky
- třída 3.P
- ZBO (3.P)
- 17. Čokoláda
17. Čokoláda
Čokoláda
Kakaové boby
- semena kakaových plodů kakaovníků
- plody mají tvar okurek, červenofialovou barvu a uvnitř je 30 až 50 kusů semen, váží asi 500 g, sklizeň celý rok
Úprava kakaových bobů
- zralé plody se rozřezávají, vyjmou se semena – následuje fermentace = kvašení
• 2 - 7 dní
• teplota 50 °C, ničí klíčivost
• zjemňuje se trpkost jader
• vzniká typická chuť a vůně
- po skončení fermentace se kakaové boby suší
Složení fermentovaných kakaových bobů:
• tuk → přes 50 % kakaové máslo – velká trvanlivost, surovina při výrobě čokolád
• sušina – kakaová hmota
• teobromin - alkaloid v malých dávkách působící povzbudivě na činnost srdce
- pro lékařské účely, ale pro psy jedovatý !!!!