- materiály pro žáky
- třída 3.P
- ZBO (3.P)
- 13. Čaje
13. Čaje
ČAJE
- sušené nadzemní části bylin - listy, květy, plody
- z 20 kg čerstvého čaje vznikne 5 kg čaje suchého
- výluhy se používají jako nápoje,
- pravý čaj obsahuje tein - alkaloid
Rozlišují se:
• Čaj pravý – mladé lístečky keře čajovníku - Srí Lanka, Indie, Čína
• Čaje ovocné
• Čaje bylinné
Sklizeň
Čím jsou listy čajovníku mladší, tím je čaj kvalitnější.
Při sklizni se odštipuje vrcholkový listový pupen a 2 až 5 mladých lístků = fleš
Podle úpravy se rozlišuje:
• Čaj černý – fermentovaný – při 40 °C, změna barvy
• Žlutozelený – polofermentovaný
• Zelený – nefermentovaný
• Bílý – nejmladší čajové lístky s chloupkami, pouze sušen, delikatesa
Tržní druhy černého čaje:
• Jednodruhový –Milford, Ceylon
• Čajové směsi –Klub čaj, Granát, Piknik
Podle balení čaj:
• Sypaný
• Porcovaný
Posuzování jakosti čaje
• Rozhodující je senzorické hodnocení
• Nesmí obsahovat cizí příměsi
• Nesmí být zatuchlý, mokrý, plesnivý nebo zakyslý