13. Čaje

ČAJE - sušené nadzemní části bylin - listy, květy, plody - z 20 kg čerstvého čaje vznikne 5 kg čaje suchého - výluhy se používají jako nápoje, - pravý čaj obsahuje tein - alkaloid Rozlišují se: • Čaj pravý – mladé lístečky keře čajovníku - Srí Lanka, Indie, Čína • Čaje ovocné • Čaje bylinné Sklizeň Čím jsou listy čajovníku mladší, tím je čaj kvalitnější. Při sklizni se odštipuje vrcholkový listový pupen a 2 až 5 mladých lístků = fleš Podle úpravy se rozlišuje: • Čaj černý – fermentovaný – při 40 °C, změna barvy • Žlutozelený – polofermentovaný • Zelený – nefermentovaný • Bílý – nejmladší čajové lístky s chloupkami, pouze sušen, delikatesa Tržní druhy černého čaje: • Jednodruhový –Milford, Ceylon • Čajové směsi –Klub čaj, Granát, Piknik Podle balení čaj: • Sypaný • Porcovaný Posuzování jakosti čaje • Rozhodující je senzorické hodnocení • Nesmí obsahovat cizí příměsi • Nesmí být zatuchlý, mokrý, plesnivý nebo zakyslý