24. Příprava zboží k prodeji

Příprava zboží k prodeji - vysoká kulturní úroveň = kladná motivace k nákupu Příprava zboží k prodeji - zrychluje prodej zboží - přispívá k růstu maloobchodního obratu - provádí se mimo prodejní dobu nebo při menší návštěvnosti zákazníků Příprava zboží - činnosti: a) Úpravy zboží před prodejem  zboží se vybalí  maso se naporcuje, salámy a sýry se nakrájí  cukrářské výrobky se úhledně uloží na podnosy  zelenina se vytřídí b) Ošetřování zboží a prodejního zařízení  otírání prachu  čištění chladícího a mrazícího zařízení c) Označení zboží cenou d) Doplňování zboží do prodejní místnosti Zásady při vystavování zboží v samoobsluze - zboží vystaveno tak, aby zákazník prošel kolem všech druhů zboží - vystavení zboží musí být přirozené, aby se zákazník nebál, že výstavu naruší - zboží, na které chceme upozornit, vystavujeme po pravé straně ve směru jízdy, ve výši očí - zboží denní spotřeby vystavujeme v zadní části prodejny - levné zboží je dole, luxusnější zboží v horních policích - změna místa zboží, vede i ke změně trasy zákazníka - důraz na vystavení zboží u pokladen - důraz na vystavení ovoce a zeleniny - zrcadla