- materiály pro žáky
- třída 2.P
- OPR (2.P)
- 24. Příprava zboží k prodeji
24. Příprava zboží k prodeji
Příprava zboží k prodeji
- vysoká kulturní úroveň = kladná motivace k nákupu
Příprava zboží k prodeji
- zrychluje prodej zboží
- přispívá k růstu maloobchodního obratu
- provádí se mimo prodejní dobu nebo při menší návštěvnosti zákazníků
Příprava zboží - činnosti:
a) Úpravy zboží před prodejem
zboží se vybalí
maso se naporcuje, salámy a sýry se nakrájí
cukrářské výrobky se úhledně uloží na podnosy
zelenina se vytřídí
b) Ošetřování zboží a prodejního zařízení
otírání prachu
čištění chladícího a mrazícího zařízení
c) Označení zboží cenou
d) Doplňování zboží do prodejní místnosti
Zásady při vystavování zboží v samoobsluze
- zboží vystaveno tak, aby zákazník prošel kolem všech druhů zboží
- vystavení zboží musí být přirozené, aby se zákazník nebál, že výstavu naruší
- zboží, na které chceme upozornit, vystavujeme po pravé straně ve směru jízdy, ve výši očí
- zboží denní spotřeby vystavujeme v zadní části prodejny
- levné zboží je dole, luxusnější zboží v horních policích
- změna místa zboží, vede i ke změně trasy zákazníka
- důraz na vystavení zboží u pokladen
- důraz na vystavení ovoce a zeleniny - zrcadla