- materiály pro žáky
- třída 2.P
- OPR (2.P)
- 20. Hygienické podmínky a ošetřování zboží
20. Hygienické podmínky a ošetřování zboží
Hygiena v prodejnách
Význam hygieny
Nekvalitní potraviny ohrožují zdraví lidí – způsobují nevolnost, průjmy, nemoci, u oslabených organismů smrt
Základní pojmy:
kontaminace – znečistění
doba použitelnosti – po uplynutí uvedeného data nutná likvidace
doba minimální trvanlivosti – po uplynutí kontrola zdravotní nezávadnosti, označení, sleva
Oblasti hygieny:
1. Hygiena provozovny
- udržování prostor, zařízení a nářadí v čistotě
- úklid pracovišť -1 x denně na vlhko
- oddělené používání pomůcek pro různé potraviny
- včasná likvidace odpadků
- týdenní odmrazování a čištění chladicího a mrazicího zařízení
- jednou týdně čistění omyvatelných stěn
- čištění a mytí nákupních košíků a vozíků nejméně jednou měsíčně
- pro důkladnější provádění sanitace - sta¬novit sanitární den nejméně jednou čtvrtletně při přerušení prodej¬ní činnosti zařízení
2. Hygiena potravin
- sledovat jakost dodávaných a prodávaných potravin a vyloučit z pro¬deje zdravotně závadné potraviny
- prodávat pou¬ze potraviny v jejich záručních nebo spotřebních lhůtách
- skladovat potraviny při předepsaných podmínkách. Teplota zmrazených je – 18 oC, teplota chlazených + 4 oC.
- nezmrazovat opětovně potraviny - větrání
- oddělené skladování neslučitelných potravin (syrové x hotové, vejce x ryby x maso), aromatické potraviny,
- balené potraviny musí být vystavovány v neporušených a nepo¬škozených obalech
3. Hygiena zaměstnanců
- potřebný rozsah znalostí k ochraně veřejného zdraví, ověřený zkouškou
- podrobit se lékařským prohlídkám, očkování, užívat předepsané léky
- při infekčním onemocnění - karanténa
- pravidelná péče o tělesnou hygienu
- mytí rukou před prací, po jakémkoliv nečištění (záchod, úklid)
- péče o ruce (ostříhané nehty, bez prstenů, osoušení rukou, jednorázové ručníky)
- nošení čistých osobních ochranných prostředků (oděv, obuv)
- vyloučení nehygienického chování (kouření, česání, opouštění pracoviště v prac. oděvu)
- oddělená úschova občanského a pracovního oděvu - zdravotní průkaz
4. Hygiena ostatních činitelů, ochrana zboží před škůdci
- zákaz vstupu nepovolaných osob do skladu
- zákaz vodění zvířat (domácí zvířata, výjimka vodící pes)
- při vystavování nebalených potravin v prodejním zařízení musí být tyto zabezpečeny proti sahání a nedovolené manipulaci ze strany zákazníka
- hlodavci se mohou dostat do prodejny poškozenou kanalizací, dveřmi, okny, světlíky nebo prasklinami ve zdech
- znečištěné potraviny jsou zdravotně závadné, a tudíž jsou neprodejné
- provádění DDD, tj. dezinfekce, dezinsekce, deratizace
- není povoleno používat jedy, myši se chytají do pastí
- deratizaci (hubení hlodavců) - odborná fir¬ma
- proti mouchám - ochrana - sítě v oknech
- je-li zboží zdravotně závadné- likvidace
2x klikni pro úpravu