20. Hygienické podmínky a ošetřování zboží

Hygiena v prodejnách Význam hygieny Nekvalitní potraviny ohrožují zdraví lidí – způsobují nevolnost, průjmy, nemoci, u oslabených organismů smrt Základní pojmy: kontaminace – znečistění doba použitelnosti – po uplynutí uvedeného data nutná likvidace doba minimální trvanlivosti – po uplynutí kontrola zdravotní nezávadnosti, označení, sleva Oblasti hygieny: 1. Hygiena provozovny - udržování prostor, zařízení a nářadí v čistotě - úklid pracovišť -1 x denně na vlhko - oddělené používání pomůcek pro různé potraviny - včasná likvidace odpadků - týdenní odmrazování a čištění chladicího a mrazicího zařízení - jednou týdně čistění omyvatelných stěn - čištění a mytí nákupních košíků a vozíků nejméně jednou měsíčně - pro důkladnější provádění sanitace - sta¬novit sanitární den nejméně jednou čtvrtletně při přerušení prodej¬ní činnosti zařízení 2. Hygiena potravin - sledovat jakost dodávaných a prodávaných potravin a vyloučit z pro¬deje zdravotně závadné potraviny - prodávat pou¬ze potraviny v jejich záručních nebo spotřebních lhůtách - skladovat potraviny při předepsaných podmínkách. Teplota zmrazených je – 18 oC, teplota chlazených + 4 oC. - nezmrazovat opětovně potraviny - větrání - oddělené skladování neslučitelných potravin (syrové x hotové, vejce x ryby x maso), aromatické potraviny, - balené potraviny musí být vystavovány v neporušených a nepo¬škozených obalech 3. Hygiena zaměstnanců - potřebný rozsah znalostí k ochraně veřejného zdraví, ověřený zkouškou - podrobit se lékařským prohlídkám, očkování, užívat předepsané léky - při infekčním onemocnění - karanténa - pravidelná péče o tělesnou hygienu - mytí rukou před prací, po jakémkoliv nečištění (záchod, úklid) - péče o ruce (ostříhané nehty, bez prstenů, osoušení rukou, jednorázové ručníky) - nošení čistých osobních ochranných prostředků (oděv, obuv) - vyloučení nehygienického chování (kouření, česání, opouštění pracoviště v prac. oděvu) - oddělená úschova občanského a pracovního oděvu - zdravotní průkaz 4. Hygiena ostatních činitelů, ochrana zboží před škůdci - zákaz vstupu nepovolaných osob do skladu - zákaz vodění zvířat (domácí zvířata, výjimka vodící pes) - při vystavování nebalených potravin v prodejním zařízení musí být tyto zabezpečeny proti sahání a nedovolené manipulaci ze strany zákazníka - hlodavci se mohou dostat do prodejny poškozenou kanalizací, dveřmi, okny, světlíky nebo prasklinami ve zdech - znečištěné potraviny jsou zdravotně závadné, a tudíž jsou neprodejné - provádění DDD, tj. dezinfekce, dezinsekce, deratizace - není povoleno používat jedy, myši se chytají do pastí - deratizaci (hubení hlodavců) - odborná fir¬ma - proti mouchám - ochrana - sítě v oknech - je-li zboží zdravotně závadné- likvidace 2x klikni pro úpravu