2.-3. BOZP v prodejnách

BOZP – Bezpečnost a ochrana zdraví při práci - Vhodné pracovní pomůcky - Dodržování pořádku na pracovišti - Hlášení závad - Školení zaměstnanců - Hygiena Příčiny požárů na prodejně • Nepořádek na pracovišti • Špatná manipulace s hořlavinami • Závada na elektro instalaci • Špatná manipulace s otevřeným ohněm Hasicí přístroje - novější prodejny jsou již vybaveny hydranty - typy hasicího přístroje se odvíjí od druhu prodávaného zboží Postup při zjištění požáru - v malém rozsahu se snažíme hasícím přístrojem sami oheň uhasit - u rozsáhlejšího požáru voláme hasiče150 nebo linku 112 - při velkém rozšíření požáru je nutná evakuace všech zaměstnanců i zákazníků Evakuace prodejny - každý zaměstnanec je při nástupu do zaměstnání proškolen v bezpečnosti práce a seznámen s evakuačním plánem - při ohlášení požáru vždy zachováváme klid, aby nedošlo k panice - při evakuaci pomáháme zákazníkům s co nejrychlejším opuštěním prodejny
HACCP - analýza (rozbor) nebezpečí a kritické kontrolní body - soubor preventivních opatření - k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činností - souvisí s výrobou, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli