- materiály pro žáky
- třída 1.P
- OPR (1.P)
- 2.-3. BOZP v prodejnách
2.-3. BOZP v prodejnách
BOZP – Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
- Vhodné pracovní pomůcky
- Dodržování pořádku na pracovišti
- Hlášení závad
- Školení zaměstnanců
- Hygiena
Příčiny požárů na prodejně
• Nepořádek na pracovišti
• Špatná manipulace s hořlavinami
• Závada na elektro instalaci
• Špatná manipulace s otevřeným ohněm
Hasicí přístroje
- novější prodejny jsou již vybaveny hydranty
- typy hasicího přístroje se odvíjí od druhu prodávaného zboží
Postup při zjištění požáru
- v malém rozsahu se snažíme hasícím přístrojem sami oheň uhasit
- u rozsáhlejšího požáru voláme hasiče150 nebo linku 112
- při velkém rozšíření požáru je nutná evakuace všech zaměstnanců i
zákazníků
Evakuace prodejny
- každý zaměstnanec je při nástupu do zaměstnání proškolen v bezpečnosti práce a seznámen s evakuačním plánem
- při ohlášení požáru vždy zachováváme klid, aby nedošlo k panice
- při evakuaci pomáháme zákazníkům s co nejrychlejším opuštěním prodejny
HACCP
- analýza (rozbor) nebezpečí a kritické kontrolní body
- soubor preventivních opatření
- k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činností
- souvisí s výrobou, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli