- materiály pro žáky
- třída 2.C, 2.K, 2.P, 2.A, 2.T, 2.Z, 2.I
- EK (2.C), EK (2.K), EK (2.P), EK (2.A), EK (2.T), EK (2.Z), EK (2.I)
- 17.- 18. Organizace maloobchodu
17.- 18. Organizace maloobchodu
MALOOBCHOD
- síť prodejen
- zajišťuje prodej zboží konečnému spotřebiteli
maloobchod dříve - drobné podnikání, statisíce prodejen
maloobchod dnes:
- růst velikosti prodejen, vznik obchodních řetězců
- roste význam obchodu
- poskytuje 7 – 12 % pracovních příležitostí
- podíl zaměstnanosti v obchodě se stále zvyšuje
- proces nákupu a prodeje je stále více určován odběratelem
- maloobchod určuje, co se bude vyrábět a prodávat
Typy maloobchodních jednotek
- úzce specializované prodejny – rybářské potřeby, sportovní potřeby
- smíšené prodejny – blízkost k zákazníkovi, zboží běžné potřeby
- obchodní domy – Kotva, Bílá labuť, centra měst
- superety (potravinářská samoobsluha) – nádraží, letiště, benzínky
- supermarkety – velkoprodejna – 400 – 2 500 m2 – Albert, Billa
- hypermarkety – velikost 2 500 – 20 000 m2 – Tesco (první 1963 Francie Carrefour)
- specializované (odborné) velkoprodejny – Ikea, Hornbach, Electro World, Alza
- diskontní prodejny – zboží za nízké ceny
- nákupní centra – kombinace desítek i stovek služeb, Central Kladno, Metropole
FORMY MALOOBCHODNÍHO PRODEJE
• pultový prodej
• prodej volným výběrem – prodavač radí, odnese zboží k pokladně
• samoobsluha
• zásilkový prodej – katalogy, internet
• prodejní automaty
• osobní prodej – obchodní zástupci
Trendy v maloobchodě
- změna nákupních zvyklostí
- konkurence obchodních firem – snižování cen
- vlastní značky obchodů – Clever, Tesco
- vlastní velkoobchodní sklady
- vysoké využití IT – čárové kódy
- elektronické platby
- nákupní skenery
- samoobslužné pokladny
- e-shopy, on-line nákupy
- tlak na kvalitu, čerstvé potraviny
- bezobalové obchody