- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 64. Přepalování a skladování tuků
64. Přepalování a skladování tuků
Přepalování tuků
- tuky se nad 180°C přepalují
- vznikají karcinogenní látky
- přepálené tuky se nesmí používat
Fritovací tuky
- speciálně upravené pokrmové tuky do 220 °C
- Lukana – rostlinný fritovací olej, fritovací tuk Hamker – ze SRN
Skladování tuků
• trvanlivost tuků je omezená
• nejčastěji žluknou – zhoršení chutě, vůně, barvy, konzistence
• skladují se v suchu a v chladu
• chrání se před slunečními paprsky
• skladují se proto v temnu tuky v průsvitných obalech
• ve výloze se nevystavují
• tuky snadno přijímají cizí pachy, proto se skladují odděleně od aromatického zboží
• vepřové sádlo se volně rozvěšuje na hácích nebo se rozkládá v jedné vrstvě