61. Živočišné tuky - sádlo

Živočišné tuky - energetická živina, patří mezi základní potraviny - mají i biologickou hodnotu – vitamíny A D E - hovězí lůj, vepřové sádlo, mlékárenské máslo, husí sádlo - pevné skupenství - tuky z ryb a mořských savců - kapalné živočišné tuky = TRÁNY SÁDLO - v prodeji syrové a škvařené Syrové sádlo a) hřbetní- z podkožních tukových vrstev, nejkvalitnější b) plstní - z tukové tkáně kolem břišní dutiny c) střevní - z tuku v břišní dutině, nejméně kvalitní d) kruponové – z kůže, výroba škvařeného sádla Škvaření sádla a) Škvařením - nakrájí se na kostičky nebo se rozemele - podlije se malým množstvím vody a zvolna zahřívá - vyškvařené sádlo se oddělí od škvarků b) Průmyslová výroba - vytavováním ve vodní lázni při teplotě 100 °C Vady sádla - nahnědlá barva, nažluklost, cizí pachy, nečistoty Skladování - v chladnu a temnu - při teplotě do 20 °C Ostatní výrobky z vepřového sádla Slanina – sádlo+sůl – 2 týdny v chladírně, pak se udí Selské vepřové sádlo se škvarky Vepřové škvarky Škvarková pomazánka