- materiály pro žáky
- třída 2.P
- ZBO (2.P)
- 61. Živočišné tuky - sádlo
61. Živočišné tuky - sádlo
Živočišné tuky
- energetická živina, patří mezi základní potraviny
- mají i biologickou hodnotu – vitamíny A D E
- hovězí lůj, vepřové sádlo, mlékárenské máslo, husí sádlo - pevné skupenství
- tuky z ryb a mořských savců - kapalné živočišné tuky = TRÁNY
SÁDLO
- v prodeji syrové a škvařené
Syrové sádlo
a) hřbetní- z podkožních tukových vrstev, nejkvalitnější
b) plstní - z tukové tkáně kolem břišní dutiny
c) střevní - z tuku v břišní dutině, nejméně kvalitní
d) kruponové – z kůže, výroba škvařeného sádla
Škvaření sádla
a) Škvařením
- nakrájí se na kostičky nebo se rozemele
- podlije se malým množstvím vody a zvolna zahřívá
- vyškvařené sádlo se oddělí od škvarků
b) Průmyslová výroba
- vytavováním ve vodní lázni při teplotě 100 °C
Vady sádla
- nahnědlá barva, nažluklost, cizí pachy, nečistoty
Skladování
- v chladnu a temnu
- při teplotě do 20 °C
Ostatní výrobky z vepřového sádla
Slanina – sádlo+sůl – 2 týdny v chladírně, pak se udí
Selské vepřové sádlo se škvarky
Vepřové škvarky
Škvarková pomazánka